Nix i mobilen kan leda till slopat förbud

Uppdaterad
Publicerad

Det nya nix-registret för den som vill slippa samtal från försäljare i mobilen, får nu hård kritik från flera håll.
För nu planerar sälj-branschen att avskaffa sina etiska regler som förbjuder reklamsamtal till mobiler. Summan av förändringarna kan bli fler säljsamtal i mobilerna.

Flera konsumentpolitiker reagerar nu på att Nix-registret för telefonförsäljning utvidgas till att även gälla mobilnummer.

Enligt socialdemokraternas Veronica Palm kan utvecklingen driva fram en lagstiftning.

– Vi använder mobilen på ett annat sätt än den fasta, vi har med den hela tiden, barn har mobiler ... Det gör oss mer sårbara som konsumenter.

– Om branschen inte lyckas med självsanering måste vi gå in som politiker med en reglering.

Konflikten gäller inte Nix-registret i sig, utan att säljbranschen samtidigt väntas ändra sina etiska regler – som i dag innehåller ett direkt förbud mot säljsamtal till mobiler.

Kristdemokraternas Roland Utbult skriver till SVT att ”Det är bedrövligt om dessa bolag är beredda att överge den etiska regeln /.../ som hittills hållit den här branschen inom någorlunda hanterbara ramar.”

Jan Fager som representerar föreningen Nix-telefon tillbakavisar kritiken, men medger att det kan komma att bli fler säljsamtal netto om Nix-utvidgningen kombineras med ett förändrat etiskt regelverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nix i mobilen

Mer i ämnet