Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor får höga förtroendesiffror. Foto: Adam Ihse/TT

Ny mätning: Ebba Busch Thor har störst förtroende bland väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende är störst för oppositionspartiledarna. Det visar Novus mätning av partiledarförtroendet just nu. Framför allt Ebba Busch Thor sticker ut.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är den partiledare som väljarna har störst förtroende för. 35 procent av väljarkåren hyser ganska stort eller mycket stort förtroende för Busch Thor. Det är relativt förvånande. Sen mätningen i maj ligger hon kvar på i stort sett samma nivå. Det gör däremot inte hennes eget parti Kristdemokraterna. Partiet har tappat rejält sen toppnoteringen på 10,7 procent i maj till 7,2 procent i augusti.

Busch Thor är alltså inte bara mer populär än sitt eget parti, utan lyckas även behålla det höga förtroendet trots partiets tapp, bland annat i efterdyningarna av Lars Adaktussons sätt att rösta angående EU-parlamentets syn på abortfrågan i olika länder.

En oppositionsföreträdare som det går bra för är Jimmie Åkesson (SD). Han tar sig upp på delad andraplats bland partiledarna, 29 procent har ett ganska stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. Denna andraplats delar han med statsminister Stefan Löfven (S) och utmanaren Ulf Kristersson (M).

Statsministern tappar i förtroende

För Stefan Löfven är mätningen dyster läsning. Sen Löfven på nytt röstades fram som statsminister i januari har förtroendet sjunkit från 34 procent till 29 procent. 

En partiledare som rasat i mätningen jämfört med i juni är Nyamko Sabuni. Hon gick in i uppdraget som partiledare för Liberalerna med högt förtroende, 22 procent, men det har sedan dess sjunkit med 12 procentenheter. Idag säger bara 10 procent av väljarkåren att man har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne.  

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tappar också. I juni sa så pass många som 30 procent av väljarna att man hade ganska eller mycket stort förtroende för honom, idag är siffran 26 procent. 

De tre andra partiledarna för Centerpartiet och Miljöpartiet ligger i stort sett still i mätningen jämfört med i juni. Annie Lööf får 23 procent (23 procent i juni), Miljöpartiets Isabella Lövin 11 procent (10 i juni) och Per Bolund 8 procent (9 i juni).

Novus genomförde undersökningen mellan 12 till 18 september. Totalt har 1 075 personer i åldern 18-79 år svarat i undersökningen. Deltagarfrekvensen var 60 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.