Besättningen på segelbåten Alex hade tackat nej till ett erbjudande från Malta att gå iland där, eftersom de bedömde att den 15 timmar långa seglatsen skulle vara för lång och farlig. Foto: Elio Desiderio/TT

Ny migrantbåt lägger till i Lampedusa

Uppdaterad
Publicerad

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det invandringsfientliga partiet Lega, säger att Italien inte kommer att vika sig för utpressning, sedan en andra båt med migranter ombord under kort tid lagt till i Lampedusas hamn.

”Jag stödjer inte människor som ignorerar italienska lagar och hjälper människosmugglare att kliva av”, säger han i ett uttalande på Twitter, och tillägger att väpnade styrkor är beredda att ingripa.

Ville inte gå i land på Malta

Besättningen på segelbåten Alex med 41 migranter ombord som räddats utanför Libyens kust tackade nej till ett erbjudande från Malta att gå i land där, eftersom den 15 timmar långa seglatsen bedömdes skulle vara för lång och farlig.

I stället lade Alex till vid samma pir i Lampedusa som fartyget Sea Watch 3 tidigare i veckan. Sea Watch trängde sig förbi ett italienskt fartyg i hamnen för att låta 40 migranter kliva i land.

Salvini, som har stängt de italienska hamnarna för privata räddningsfartyg, hävdar att Alex erbjudits mat, mediciner och 400 liter vatten till migranterna, men att Mediterranea vägrat ta emot förnödenheterna för att kunna utlysa nödläge och få lägga till i Lampedusa.

Vill skärpa lagen

Enligt Salvini kommer Lega att föreslå lagskräpningar med bötesstraff på uppemot 1 miljon euro för hjälporganisationer, och förslag som gör det enklare att beslagta farkoster.

Alex drivs av den icke-statliga organisationen Mediterranea, vars talesperson Alessandra Sciurba säger att hon skäms över det faktum att poliser stod och väntade på Alex när den lade till.

”Men min stora glädje nu är att de här människorna är säkra”, säger hon om migranterna ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.