Flytande i limbo på Medelhavet befinner sig just nu räddningsfartyget Alan Kurdi med 64 flyktingar ombord. Både Malta och Italien har nekat fartyget att anlägga deras hamnar. Foto: TT/Darrin Zammit Lupi

Räddningsfartyg med 64 flyktingar ombord nekas tillträde i hamn

Publicerad

Varken Malta eller Italien tillåter ett räddningsfartyg att anlägga vid ländernas hamnar. Sedan i torsdags är fartyget fast på Medelhavet och nu börjar förnödenheterna att ta slut, skriver The Guardian. Ombord finns över 60 flyktingar, däribland två barn.

Det var den 3 april som fartyget Alan Kurdi, döpt efter den syriska pojke som drunknade 2015, plockade upp 64 personer som färdades i en gummibåt på väg från Libyen, skriver The Guardian.

Den närmsta hamnen fanns på italienska ön Lampedusa, men Italiens vice premiärminister har upprepade gånger förklarat landets gränser stängda för räddningsfartyg och Alan Kurdi nekades därför tillåtelse. Även närliggande Malta har sagt nej till att fartyget färdas i deras vatten. Fartyget är nu fast till havs.

Mat och vatten slut

Enligt Jan Ribbeck, som leder Sea-Eyes uppdrag är förrådet av vatten och mat nästan helt slut på fartyget. Alan Kurdi är byggt för 20 passagerare, men tillsammans med besättningen är det nu över 80 personer ombord.

Flera av flyktingarna sover uppe på däck och utsätts då för hårt väderlag, menar Ribbeck enligt The Guardian. En inkommande storm kan också försvåra situationen.

Indragna patruller

Tysklands regering har vänt sig till Europakomissionen och efterfrågat hjälp för att kunna leda räddningsfartyget i hamn. Själva meddelade Tyskland att man var villiga att ta emot några av flyktingarna och att man litar på att flera EU-länder planerar att agera likadant, enligt The Guardian.

I slutet av mars meddelade EU att man skulle avsluta sjöfartspatrullerna via Operation Sophia i Medelhavet fram till 30 september. Anledningen till beslutet bottnar i att den italienska regeringen hotat med att lägga in veto gällande hela Operation Sophia, som funnits sedan 2015 och består av fem helikoptrar och plan, samt två fartyg som övervakar området. Endast luftpatruller kommer nu att fortsätta arbetet, skriver The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer