Jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade den nya jämställdhetsmyndigheten och strategin mot kvinnovåld. Foto: TT

Ny myndighet ska jobba för bättre jämställdhet

Publicerad

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér presenterade under torsdagen en ny myndighet som ska jobba mot en ökad jämställdhet som en del av budgetpropositionen 2017.
– Världen tittar på Sverige. Det finns förväntningar från bland annat FN som vi måste leva upp till, säger Regnér.
En nationell strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor tas också fram.

Sverige ska få en ny myndighet som fokuserar på jämställdhet. I en pressträff på Rosenbad presenterade Åsa Regnér den nya satsningen.

– Jag är glad över att kunna berätta om två aviseringar inom jämställdhetsområdet. Dels ett beslut om att vi inrättar en jämställdhetsmyndighet i Sverige och en strategi om att motverka våld mot kvinnor, säger Åsa Regnér och fortsätter:

– Som feministisk regering måste man göra skillnad. Vi vet att vi behöver ta ett samlat grepp kring jämställdheten. Mycket bra görs på området men vi är kvar i ojämställdhet. Därför behöver vi en myndighet som ger nationellt samlat grepp, säger Regnér.

”Många bra organisationer”

För drygt ett år sedan lämnade Jämställdhetsutredningen in sitt betänkande till Åsa Regnér efter att ha utrett hur utvecklingen mot ett jämställt samhälle har gått de senaste tio åren.

Bland annat kom utredningen fram till att mäns våld mot kvinnor inte hade minskat och att arbetsmarknaden var fortsatt könsuppdelad. Utredaren Cecilia Schelin Seidegård la då fram förslaget om en jämställdhetsmyndighet.

Regnér lyfter fram att det finns många bra organisationer som redan verkar mot ökad jämställdhet, men det blir ofta splittrat när det inte finns en enhet som samlar arbetet mot jämställdhetsmålen.

– Vi har ett omfattande arbete om jämställdhet i dag. Men det här kommer underlätta för regeringen att styra jämställdhetsarbetet. Målet med myndighet är att den ska bidra till att jämställdhetsarbetet stärks och att det blir nationella program och inte små öar av kunskap som stannar i projekt, säger Regnér.

Strategi om att motverka hedersvåld

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern lyfter också fram en strategi om hur våld mot kvinnor ska motverkas. Det gäller både sexuellt våld, hedersvåld och våld i hemmet mot kvinnor.

– Det vanligaste våldet sker i hemmet av en man som kvinnan känner, säger Regnér.

Strategin ska omfatta 900 miljoner kronor under en period på fyra år. Det är en ökning av 400 miljoner från de 500 miljoner som redan används. Tillskottet ska främst användas för att förebygga våldet mot kvinnor. Det ska bland annat uppnås med att ge ut kunskap till pojkar och män.

– Vi kommer att ha ett nationellt program riktat till pojkar om kunskap om mäns våld mot kvinnor, säger Åsa Regnér.

Utöver de 900 miljonerna ska kvinnojourer få 100 miljoner i stöd.

Oklart var myndigheten placeras

Den nya jämställdhetsmyndigheten ska vara på plats 2018. Det är ännu inte klart var myndigheten kommer att vara placerad.

– Vi kommer att återkomma om en månad med ett förslag om hur myndigheten ska jobba. Det kommer handla om ekonomisk jämställdhet, mäns våld mot kvinnor och alla strategiska frågor på jämställdhetsfrågan, säger Regnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet