Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur förtroendet för partiledarna har förändrats. Foto: TT

Ny Novus-mätning: Ökat förtroende för Nooshi Dadgostar (V)

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ökar efter den senaste veckans politiska turbulens. Hon får ökat förtroende både från sina egna väljare och från partierna på högerkantens väljare. Det visar en ny Novusmätning. 

Sedan Nooshi Dadgostar förklarat att Vänsterpartiet är berett att fälla regeringen i en misstroendeomröstning har väljarnas förtroende för henne ökat. I mars var det 14 procent av alla väljare som hade förtroende för den nya vänsterledaren, nu är siffran 19 procent.

Stefan Löfven har störst förtroende bland väljarna, följt av Ulf Kristersson som ligger på en andraplats. Jimmie Åkesson tar tillbaka tredjeplatsen från Annie Lööf och Ebba Busch ligger kvar på en femteplats. Nooshi Dadgostar ökar signifikant i förtroende men ligger kvar på en sjätteplats. Längst ner i listan hittar vi Per Bolund, Märta Stenevi och Nyamko Sabuni.

Förtroende även på högerkanten

Förtroendet för Dadgostar har ökat, inte bara bland de som sympatiserar med Vänsterpartiet, utan också bland de som röstar på hennes politiska motståndare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Något som märkts på sociala medier.

”Vilken vitalisering av politiken när personer som Dadgostar träder in och visar värdet av att hålla löften!” skrev skribenten och den tidigare M-tjänstemannen Alice Teudorescu Måwe på Twitter häromdagen.  

”Nooshi Dadgostar har påmint oss om att det går att stå för något. Att politik inte bara handlar om att kompromissa och kompromissa tills även själen är borta.”, skrev den borgerlige skribenten Ivar Arpi på samma forum.

Dadgostar kritiseras också

Samtidigt har förtroendet för henne sjunkit bland de som sympatiserar med januaripartierna S, MP, C, och L. Något som också det har satt spår på Twitter:  

”Dadgostar citerar Tage Erlander och röstar sedan på ett förslag framlagt av ett parti grundat av en ss-soldat. Därmed öppnar de också dörren för den mest högerkonservativa regeringen i modern svensk historia”, skrev S-riksdagsledamoten och den tidigare ministern Annika Strandhäll

”Nooshi Dadgostar har samvetslöst samverkat aktivt med SD för att skapa maximal oreda, med noll chans att få igenom något i sak. Yttersta vänstern och yttersta högern har alltid älskat kaos.”, skrev C-riksdagsledmoten Martin Ådahl

– Hon får ett ökat förtroende från de som vill att hon sänker regeringen, samtidigt sjunker hennes förtroende bland de som hon hoppas på att kunna samarbeta med i en framtida regering, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus.

Mätningen är gjord den 17-22 juni 2021. Det är 1 022 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 45 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 858 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet