Foto: TT

Ny omröstning krävs om MP hoppar av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ytterligare en statsministeromröstning för Magdalena Andersson – om Miljöpartiet väljer att hoppa av regeringssamarbetet.

– Om en regerings politiska sammansättning ändras så måste man ha en ny statsministeromröstning, säger KU:s vice ordförande Hans Ekström till DN.

Kort innan morgonens statsministeromröstning meddelade Centerpartiet att de inte kommer att rösta på regeringens budget. Det innebär att regeringen med all sannolikhet kommer att tvingas regera med den budget som framförhandlats mellan M, SD och KD.

Det har i sin tur fått Miljöpartiet att tveka kring framtiden i regeringen. Partiet överväger att lämna regeringssamarbetet.

Kan tvinga fram ny omröstning

Om de skulle fatta ett sådant beslut kan det leda fram till en ny statsministeromröstning. Det säger statsvetaren Magnus Isberg, tidigare kanslichef för konstitutionsutskottet.

– När talmannen nominerade Magdalena Andersson sa han samtidigt att hon skulle bilda en regering bestående av S och MP. Omröstningen ägde rum under förutsättningen att det skulle bli så, säger Isberg.

Talmannens ord gäller

Om MP väljer att inte ingå i den nya regeringen stämmer inte den förutsättningen längre.

– Går man ifrån detta verkar det logiskt att man måste ta om det hela, där talmannen får nominera henne på nytt, men med bara socialdemokrater i regeringen, säger Isberg.

Det har varit praxis sedan 1981, då Moderaterna hoppade av regeringen Fälldin. Statsministern avgick då själv inför hot om misstroende, men återvaldes senare vid en ny statsministeromröstning.

Hans Ekström, vice ordförande för konstitutionsutskottet, uppger att praxis gäller.

– Om en regerings politiska sammansättning ändras så måste man ha en ny statsministeromröstning, säger han till DN.

M kräver omröstning

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, säger till Expressen att det måste bli en ny omröstning om MP hoppar av.

– Om MP utträder ur regeringen innan den är tillträdd måste riksdagen rimligen få säga sitt om förtroendet för den regering som ska tillträda, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer