Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om varför antalet asylsökande minskar, och varför ansökningarna om svenskt medborgarskap väntas öka. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Ny prognos: Antalet asylsökande minskar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande i Sverige kommer att minska de kommande två åren, det bedömer Migrationsverket i sin årliga prognos. Flyktingar som kommer hit från Ukraina väntas också minska jämfört med 2022.

– Vi ser att från Ukraina är det färre som söker sig till Sverige än till andra länder, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

Trots att 2022 var ett rekordår för antalet asylsökande i Europa vänder sig allt färre till Sverige, det skriver Migrationsverket i sin prognos. År 2023 bedömer man att 16 000 personer kommer söka asyl i Sverige, vilket är 2 000 färre än den förra prognosen. Nästa år tror myndigheten att den siffran kommer minska med 3 000.

– Det är en siffra som är lägre än innan pandemin. Många faktorer spelar in, som att det är svårare att resa, Sverige ligger längre bort, Sverigebilden har förändrats, ny lagstiftning. Och när det kommer ny lagstiftning framöver får vi nog anledning att ändra prognoserna igen, och då nedåt och inte uppåt, säger Mikael Ribbenvik.

Tar höjd för flyktingar från Ukraina

Cirka 50 600 personer från Ukraina sökte skydd i Sverige under 2022. Myndigheten menar att det är mycket svårt att bedöma hur det kommer se ut 2023 då det beror på hur kriget utvecklas. Man har tagit höjd för 100 000, men myndighetens huvudscenario är snarare 15 000.

– När det gäller Ukraina har det kommit färre än väntat. Vi har tagit höjd för en vintervåg som inte riktigt har kommit. Vad som är intressant är att Norge har en prognos på 40 000, här ser vi en skillnad, det är färre som söker sig till Sverige, säger Ribbenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.