De stora brödtillverkarnas avtalsmodell med butikskedjorna kritiseras av bland annat Fazer. Foto: Per Nilsson/SVT

Ny rapport: 80 000 ton bröd slängs varje år

Uppdaterad
Publicerad

219 ton. Så mycket bröd slängs eller skickas tillbaka från butikerna till bagerierna i Sverige – varje dag. Det visar en ny forskningsstudie från Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Och till skillnad från annat matsvinn sker en större del av brödsvinnet innan det når konsumenten.

När det gäller bröd är det inte hushållen som slänger mest – vilket skiljer sig från andra matvaror.

Det finns sedan länge ett avtal mellan de stora bagerierna och butikskedjorna som innebär att leverantören tar tillbaka det bröd som närmar sig bäst före datum, samtidigt som den fyller på nytt bröd. Butiken betalar bara för det bröd som faktiskt säljs.

En studie gjord av Högskolan i Borås och SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet uppskattar brödsvinnet i Sverige till omkring 15 procent av det bakade brödet eller 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen, dygnet runt, året runt, eller 219 ton per dag.

Totala matsvinnet 1,3 miljoner ton

Enligt Naturvårdsverket uppgår det totala matsvinnet i Sverige till 1,3 miljoner ton per år, vilket motsvarar närmare 3 561 ton per dag. Men till skillnad från annat matsvinn sker alltså en större del av brödsvinnet innan det når konsumenten.

– Vår forskning visar att brödhanteringen är ineffektiv enligt den modell man arbetar efter idag, säger Kim Bolton, en av forskarna som gjort rapporten.

Föreningen Matsvinnet reagerar på att så mycket bröd bakas i onödan.

– Ska vi minska matsvinnet är det viktigt att vi tar tag i just det stora svinnet av bröd. Klarar vi inte matsvinnet, så klarar vi inte klimatet, säger Louise Ungerth, ledamot i föreningen Matsvinnets styrelse.

Returmodellen en riskfaktor

Forskarna konstaterar att just returmodellen är en statistiskt säkerställd riskfaktor för att brödsvinnet ökar. Något som butikspersonal på ICA Kvantum i Värtahamnen håller med om. 

– Visst är det bra med välfyllda hyllor, men jag tror det skulle bli mindre svinn om vi skulle ta hand om beställningarna själva. Vi vet vad som säljer och skulle också kunna sänka priset på bröd som är nära bäst-före-datum om vi hade eget ansvar. Precis som vi har för andra varor här i butiken, säger Frida Ohlsson, brödansvarig på ICA Kvantum i Värtahamnen.

Från just den butiken returneras det varje dag mellan 30 och 100 brödförpackningar varje dag. Ibland ännu mer. Av det bröd som går tillbaka till bageriet tillverkas bland annat jäst, etanol, djurfoder och biogas eller så bränns det i fjärrvärmeverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.