Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erik Ulnes, utredare på Rädda Barnen, lista de allvarligaste konsekvenserna när utredningar om brott mot barn försenas. Foto: Storyblocks/Christine Olsson/TT

Ny rapport: Brott mot barn utreds inte i tid

Uppdaterad
Publicerad

Brott som begås mot barn ska enligt lag handläggas inom 90 dagar. En ny rapport visar att en tredjedel av fallen inte handläggs inom den lagstadgade tiden.

– Polisen och åklagarmyndighet har ett tydligt ansvar. Det här är ett lagbrott som får konsekvenser för barnen, säger utredaren Erik Ulnes på Rädda Barnen.

Rädda Barnens rapport ”Brott mot barn” visar att polis och åklagarmyndighet inte följer den lag som säger att allvarliga brott mot barn ska handläggas inom 90 dagar. Till allvarliga brott räknas bland annat sexuella övergrepp, fridskränkning och misshandel. I rapporten har man tittat på statistik mellan åren 2018 och 2022.

– Vi ser att det går åt fel håll. En tredjedel av brotten tar längre tid än den lagstadgade tiden, men även genomsnittstiden för en förundersökning har ökat och färre utredningar går vidare till åtal, säger Erik Ulnes, socionom och rådgivare på Rädda Barnen.

”Inte rimligt”

I undantagsfall får polis och åklagare förlänga handläggningstiden, till exempel om utredningen är väldigt komplex.

– Men att så mycket som en tredjedel av brotten inte utreds i tid är inte rimligt. Det tycker inte ens de poliser jag pratat med, säger Erik Ulnes.

Det finns också stora skillnader i handläggningstider i olika delar av landet. I flera fall har man även sett att de brott som utreds i tid mer sällan leder till åtal.

– Det är anmärkningvärt. De som handlägger skyndsamt är sämst på att låta utredningarna att gå till åtal, säger Erik Ulnes.

Nationell åtgärdsplan krävs

Det finns flera tänkbara förklaringar till bristerna hos polis och åklagare. Bland annat ska poliser som förhör barn ha en särskild kompetens, som kan vara svår att hitta. Man ska också samverka med BUP, socialtjänst och sjukvård.

– Men konsekvenserna är inte godtagbara. Det måste till en nationell åtgärdsplan för att barn i hela landet ska få rättsäker hjälp, säger Erik Ulnes.

SVT söker polis och åklagare för en kommentar.

I klippet förklarar Erik Ulnes varför det är så viktigt att brott mot barn handläggs snabbt.

Så säger lagen

När barn har utsätts för ett brott ska polis och åklagare i vissa fall genomföra en förundersökning särskilt skyndsamt, inom 90 dagar från att det finns en skäligen misstänkt.

Det gäller när brottet har riktats mot målsägandes liv, hälsa eller frid och straffet kan bli mer än sex månader i fängelse för brottet i fråga.

Det finns även en rekommendation från Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten om att ett första förhör med ett barn ska hållas inom två veckor efter att en förundersökning har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.