Den svenska Malistyrkan på Camp Nobel i Mali. Arkivbild. Foto: Mats Nyström, Combat Camera, FörsvarsmaktenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rapport: FN-insatsen i Mali fortsatt dödligast

Uppdaterad
Publicerad

FN:s militära insats Minusma i Mali är den dödligaste av alla FN-ledda insatser, visar forskning från fredsforskningsinstitutet Sipri. – De verkar i den jihadistiska miljön och ska hantera den utmaningen, säger Sipriforskaren Jair van der Lijn.

Det har sagts i många år att FN:s insats i Mali i Afrika är den dödligaste av alla insatser.

Nu har Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri räknat ut den exakta dödsfrekvensen vid de olika fredsuppdragen.

– Det är ingen överdrift att Minusma har ett av de högsta dödstalen bland FN:s fredsinsatser på grund av fientliga handlingar, säger doktor Jair van der Lijn, chef för Sipris forskning om fredsbevarande uppdrag och konflikthantering.

Jihadistisk miljö

Sammanlagt dödades 28 personer i fientliga attacker mot FN-ledda fredsuppdrag runt om i världen år 2019. Det är en person mer än året innan.

Av de som dödades var 23 militärer och poliser. Alla, utom en, dödades under insatsen Minusma, enligt den nya rapporten från Sipri.

– De verkar i den jihadistiska miljön och ska hantera den utmaningen. De är en del av internationell strategi att bekämpa terrororganisationer. Mot den bakgrunden ses de som ett hot av jihadisterna, säger Jair van der Lijn.

– Vi talar om relativt få antal attacker. Det kan vara två attacker och om de blir framgångsrika för de som genomför attackerna blir det en kraftig ökning av antalet döda.

Nya svenska soldater

Den 19 maj 2020 anlände en ny svensk FN-styrka till Mali med omkring 120 personer. Det är ett skytteförband som baseras i Gao i östra Mali.

Hittills har ingen svensk FN-soldat dödats i attacker i Mali sedan den första svenska insatsen år 2014.

Stabiliseringsinsats 

FN:s så kallade stabiliseringsinsatser, som Minusma, särskiljer sig från andra fredsbevarande insatser, berättar Jair van der Lijn.

– De har vanligtvis i uppdrag att stödja återupprättandet av statens överhöghet. Man arbetar sida vid sida med statliga styrkor, bygger aktivt upp kapaciteten hos dessa och använder en varierande grad av proaktiva, kraftfulla insatser för att motverka attacker mot dem själva och dem de har i uppgift att skydda.

Det var främst soldater från Tchad, Guinea, Niger, Burkina Faso, Bangladesh och Togo som omkommer i fientliga attacker under åren 2013 till 2019, enligt Sipri.

Olyckor och malaria

Den vanligaste dödsorsaken under militära FN-uppdrag är däremot olyckor och sjukdomar som malaria. Även självmord förekommer.

Det inträffade totalt 102 dödsfall bland FN-personal i samband med fredsbevarande uppdrag år 2019. Det var tre fler än föregående år.

  • 61 aktiva multilaterala fredsoperationer.
  • Majoritet i Afrika, Europa och Mellanöstern.
  • 137 781 personer deltog den 31 december 2019
  • Drygt hälften var militärer (74 189 st)
  • Övriga var poliser och internationell civil personal.

Källa: Sipri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer