Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny rapport om munskydd och ventilation

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga vetenskapsakademien släppte på torsdagsförmiddagen en rapport enligt vilken god ventilation och användning av munskydd inomhus i allmänna lokaler är viktiga åtgärder för att minska smittspridningen i inomhusmiljöer och inom kollektivtrafiken.

Rapporten är en sammanfattning av det aktuella kunskapsläget inom forskningen på området.

Enligt akademiens expertgrupp ger ny forskning belägg för att smitta också sker via små droppar som blir kvar i luften längre tid om den inte omsätts. Luftburen smitta kan spela en särskilt stor roll vintertid när fler vistas längre tid i dåligt ventilerade lokaler.

– Vi hittar inga risker med att bära munskydd. Vi hittar heller inga belägg för att det skulle skada någon eller att man skulle bli mer riskbenägen – tvärtom. Det här är ett slags tillägg, ett viktigt verktyg i verktygslådan, men bara ett av flera och man måste ha ett helt paket. Vi måste med alla krafter och verktyg vi har, försöka få ner smittspridningen, säger Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd samt ordförande för expertgruppen om covid-19, till SVT Nyheter.

FMH rekommenderar inte

Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte rekommendera en bred användning av munskydd. På myndighetens hemsida går att läsa:

”Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker. Det kan dock finnas situationer där munskydd kan vara av värde trots det osäkra kunskapsläget om dess effekt.”

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, medger att munskyddsfrågan är omdiskuterad.

– I Sverige strävar vi efter att man ska använda avstånd som verktyg nummer ett. Vi ser inte att det är aktuellt i nuläget att rekommendera munskydd.

Underlaget är svagt

På frågan om det är problematiskt att två expertinstanser sänder ut skilda budskap om huruvida man bör eller inte bör använda munskydd svarar Karin Tegmark Wisell nekande.

– Det behöver inte vara det. Det visar att vi är i ett kunskapsläge där underlaget är svagt och man gör olika bedömningar.

Senast igår publicerades en stor dansk studie enligt vilken munskydd gav inget eller måttligt skydd mot smitta för användaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.