Ny rapport om sexualbrott – var femte utsatt kvinna ångrar sin polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Var femte person som utsatts för sexualbrott ångrar sin polisanmälan. Det visar en ny rapport av stödorganisationen Storasyster.

– Många utredningar läggs ner eller drar ut på tiden. Många utsatta har en känsla av att man har byggt upp sig inför att göra en polisanmälan, sen tar det flera månader innan polisen hör av sig, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare hos Storasyster.

Anna Lindström som är nationell verksamhetsutvecklare hos polisens nationella operativa avdelning, NOA, menar att det är olyckligt att utsatta känner så. 

– Det som jag tror kan få en att känna såhär är bristen på information. Det här är ju svåra utredningar att utreda för oftast är det ord mot ord situationer, det finns sällan stödbevisning. Men då är det viktigt att vi också förklarar det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.