Enligt Svensk Handel kan var tredje sällanköpsvaruhandeln tvingas stänga ner inom två månader. Foto: SVT/Tomas Oneborg/TT

Ny rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga inom två månader

Uppdaterad
Publicerad

Sällanköpsvaruhandeln har drabbats hårt av coronautbrottet. Nästan 30 procent av företagen kan tvingas stänga inom två månader, enligt en ny rapport från arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

– Det man har jobbat ihop rinner ur händerna på en, säger butiksägaren Svante Nilsson.

Tusentals personer har redan varslats eller permitterats inom sällanvaruköpshandeln, den del av handeln som har drabbats hårdast av coronautbrottet. Men nu kommer nya siffror på hur länge det dröjer innan butikerna kan behöva slå igen.

Enligt rapporten kommer bara vara femte företag kunna hålla öppet längre än sex månader.  

Coronapandemin

– Vi behöver insatser som lyfter kostnader för personal och för hyror. Det är något som handeln skulle må väldigt bra av i dag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

Orolig för större nedstängningar

Svante Nilsson, butiksägare och urmakare vid Globen i Stockholm, har märkt av bortfallet av kunder extra mycket när sport- och musikevenemang började ställas in.  

– Blir det nedstängning totalt som i Norge och Finland, då har man bara kostnader och inga intäkter, då går det ännu fortare, säger Svante Nilsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet