Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lukta och smaka är två vanliga tips för att undvika matsvinn – men här ger experten andra råd för att minska mat i soporna. Foto: Livsmedelsverket & Sara Cosar/SVT

Ny rapport visar: Detta slänger du i dina sopor

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slänger svenskarna 33 kilo mat i soporna och vasken. På uppdrag av Livsmedelsverket har det nu gjorts en analys av vad det är som slängs – som istället borde hamnat i våra magar.

Förra hösten genomfördes flera djupdykningar i sopor från 15 kommuner i Sverige. 

Genom att sortera soporna i restavfall och i matavfall kunde man konstatera att frukt och grönsaker står för över en tredjedel av matsvinnet.

Därpå följer brödprodukter och det som Livsmedelsverket kallar för övrigt ätbart, som chips, dressing och mjöl.

– Det som är nytt nu är att vi fått veta exakt vad inom frukt och grönt som slängs mest. Det är morötter, lök och äpple, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Matsvinnsdagen

Rapporten släpps i samband med den internationella matsvinnsdagen, ett initiativ från FN för att upplysa om vikten av att minska matsvinnet.

Nu hoppas Karin Fritz att denna unika analys ska öka medvetenheten hos befolkningen ytterligare.

– Det här är jätteviktig information för oss, för att veta vilka livsmedel vi ska prata om. För att om vi bara pratar om matsvinnet i stort så är det ingen som tar till sig.

I klippet ovan ser du hur det gick till när soporna sorterades – samt flera tips på hur du minska matsvinnet hemma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.