Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ökar riskerna när alla vill till rymden: ”Har alltid funnits militära intressen” Foto: SVT Nyheter

Ny rymdkapplöpning oroar: ”Militariseringen är påtaglig”

Publicerad

En ny rymdkapplöpning har dragit igång, med USA och Kina i täten. Nu ökar oron för en allt större militär närvaro i rymden.

– Hela det kinesiska rymdprogrammet är i stort sett under militär kontroll, säger Johan Eriksson, professor i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Efter rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen under det kalla kriget svalnade intresset för rymden. Men nu har intresset väckts igen – och den här gången är betydligt fler länder inblandade.

– Det är inte Ryssland som USA och väst tävlar mot i rymden längre, utan det är Kina, säger Christer Fuglesang, professor i rymdfart på KTH och Sveriges första astronaut.

Från att bara några få länder har varit involverade i rymdverksamhet finns det idag över 70 rymdprogram världen över. Ländernas ökade intresse för rymden drivs mycket av prestige och status, men det finns även ekonomiska och militära ambitioner.

– Militariseringen i rymden är påtaglig, säger Johan Eriksson, professor i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Både Johan Eriksson och Christer Fuglesang tycker att vi borde bry oss mer om vad som händer i rymden.

– Du ska tänka på rymden som du tänker på internet. Det är en helt integrerad del av vårt liv idag, säger Christer Fuglesang.

Hör mer om den nya rymdkapplöpningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.