Miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Simon Samuelsoon / TT

Ny satsning på grön omställning i industrin

Publicerad

Regeringen föreslår fler satsningar för att stödja industrins omställning.

Bland annat föreslås ett nytt system för lagring av utsläpp i marken och utökade gröna kreditgarantier.

Miljöminister Per Bolund (MP) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar förslag från budgetpropositionen för 2022. Förslagen syftar till att stödja omställningen i industrin och i näringslivet.

– Takten i klimatomställningen måste öka, säger Lindhagen.

Under 2021 avsattes 750 miljoner kronor till det så kallade industriklivet. Nu vill regeringen plussa på den summan till sammanlagt 909 miljoner kronor 2022. Stödet ska hjälpa industrin att nå nollutsläpp.

Nytt system för lagring av utsläpp i marken

Regeringen vill också utvidga de statliga gröna kreditgarantierna. Under 2022 utökas de med 50 miljarder kronor, under 2023 65 miljarder och 2024 80 miljarder.

– Garantierna gör det lättare för företag att låna till omställning, säger Lindhagen

Regeringen lägger också fram ett helt nytt förslag som syftar till att lagra koldioxidutsläpp från förbränning av biomassa i marken.

Förslaget innebär att man på auktion upphandlar negativa utsläpp, vilket innebär att de utsläpp som orsakas av förbränning fångas in och lagras i marken.

Det företag som kan bygga och driva en sådan anläggning till lägsta pris ska få ett 15-årskontrakt. Mellan 2026 och 2040 ska 400 miljoner kronor per år betalas ut för att finansiera driften

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer