Lärare Foto: SVT

Ny satsning ska ge lärare tusenlappar mer

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kan lärare få lönelyft på mellan 5.000 och 10.000 kronor i månaden. Det ska bli verklighet när såväl förstelärare som lektorer ska införas.

Totalt handlar det om 4.400 lärare som genom de nya tjänsterna kan få löneförhöjningen i höst. Regeringen har beslutat att landets kommuner ska erbjudas möjligheten att inrätta speciella karriärtjänster.

Med hjälp av statsbidrag ska kommunerna kunna ha både förstelärare och lektorer.

– Jag hoppas intresset är stort. Staten står för hela kostnaden och det kommer göra läraryrket mer attraktivt, säger skolminister Jan Björklund (FP) och fortsätter:

– Pengarna är öronmärkta. De får inte användas för att stoppa in i andra svarta hål.

Lärarfacken är positiva

Nästa vecka ska Skolverket tala om exakt hur många tjänster varje kommun har rätt att söka statsbidrag för, och det kommer att vara elevantalet i kommunen som avgör.

Satsningen applåderas från de båda lärarfackens håll:

– Det är viktigt och bra att staten så tydligt tar det här ansvaret för att höja lärarlönerna och det är nödvändigt för att kunna rekrytera de bästa lärarna, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

– Det är mycket bra. Det är ett förslag som vi haft länge, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer