Ny SD-ordförande efter kaosmöte

Uppdaterad
Publicerad

Striden om kontrollen över Sverigedemokraternas viktiga Stockholmsdistrikt är avgjord. Utmanaren William Hahne tar över ordförandeskapet – vilket kan öka motsättningarna i partiet.

Runt 250 SD-medlemmar trängde ihop sig i Alviks medborgarhus på söndagen och flera tvingades vända i dörren. Den stora uppslutningen och ett bråk om röstlängden, där bara 187 av de som närvarade fick rösträtt, försenade årsmötet kraftigt.

Även fortsättningen på mötet blev en segdragen historia, som fortsatte mot nattimmarna. En första fingervisning om hur ordförandestriden skulle sluta kom sent på kvällen efter en mycket lång debatt och två omröstningar om hur många ledamöter som skulle ingå i styrelsen.

Kaosartat möte

Utmanaren William Hahnes förslag vann med god marginal över valberedningens dito – och den medvinden följde honom in i ordförandevalet. Efter en stunds kalabalik vid elvatiden på kvällen om huruvida man skulle skjuta upp fortsättningen på mötet besegrade Hahne den sittande ordföranden Maria Danielsson.

Den utdragna och kaosartade interna SD-striden väckte viss uppmärksamhet på Twitter, där årsmötet i Alvik blev ett av de mest omtalade ämnena under söndagskvällen med hashtaggen #sdsthlm15.

Infekterad strid

Maria Danielsson, som anses lojal med partiledningen och har stöd från flera profilerade riksdagsledamöter, nominerades av valberedningen för omval. Men hon utmanades av ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne, som pekas ut som en del av den mer radikala och utpräglat nationalistiska falangen inom Sverigedemokraterna som vid upprepade tillfällen har utmanat Jimmie Åkessons mer välputsade partilinje.

Striden mellan Danielsson och Hahne blev snabbt infekterad, med påståenden om toppstyrning och missförhållanden från ena hållet – och anklagelser om missbruk av ett internt medlemsregister åt andra hållet. Den senare beskyllningen har lett till en granskning i partistyrelsens medlemsutskott mot William Hahne och flera andra personer, som kan leda till att de utesluts ur Sverigedemokraterna.

Hahne har i ett öppet brev på Facebook avfärdat anklagelserna som ”smutsigt och destruktivt fulspel” i syfte att påverka distriktets årsmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer