Foto: Scanpix.

Ny skräplag gav få böter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att polisen i två år har kunnat skriva ut böter för nedskräpning är det få som bötfälls.

För två år sedan fick polisen rätt att direkt skriva ut en bot när man såg någon som skräpade ner. Men den nya lagen har inte fått det genomslag som förväntats, och vissa polisdistrikt har hittills bara skrivit ut en handfull böter för nedskräpning.

– Den som skräpar ner förstör för andra, för djur och miljö. Dessutom blir det en stor kostnad för kommunerna att städa upp, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent.

Bara tre böteslappar på Gotland

Syftet med lagen var att det skulle bli enklare att ställa den som skräpar ner till svars. Men under dessa två år har exempelvis polisen på Gotland och i Jämtlands län bara skrivit ut tre böteslappar.

Mest alert är polisen i Västra Götaland med 141 ordningsböter: Därefter är det ett hopp ner till polisen i Hallands län som skrivit ut näst flest böter, 58 stycken, enligt statistik som Håll Sverige Rent tagit fram.

– Eftersom polisen inte verkar ha resurser att satsa på nedskräpningen, så tycker vi att man ska införa särskilda skräpvakter, precis som vi har P-vakter, säger Anna Linusson.

Fimpar undantagna

Ett av de vanligaste skräpet är fimpar, men just fimpar är undantagna från nedskräpningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer