Ny spricka om förmögenhetsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att de allra rikaste ska komma lindrigare undan när en rödgrön regering återinför förmögenhetsskatten. Men Vänsterpartiet säger nej och en ny konflikt har seglat upp.

S-V-MP har enats om att dra in fyra miljarder kronor på en ny förmögenhetsskatt, men inte om hur det ska gå till. I tv-utfrågningen i torsdags svarade S-ledaren Mona Sahlin:

-Den som är intresserad kan ju titta på det förslag som Socialdemokraterna lagt. Där finns metoder för hur man kan sätta både golv och tak.

-Det ska vara en rimlig beskattning, tillade hon.

Taket i S-förslaget innebär att de allra rikaste miljardärerna slipper betala skatt på hela sin förmögenhet, för att skatten inte ska hämma tillväxten.

Men en sådan begränsning ställer inte Vänsterpartiledaren Lars Ohly upp på.

-Det är rimligt att de rikaste bidrar med hela förmögenheten som underlag. Satsningar på riskkapital för småföretag gynnar tillväxten bättre, säger han till TT.

Ohly: Förstår inte vitsen

I den tidigare förmögenhetsskatten, som avskaffades 2007, infördes ett undantag för huvudägare av dåvarande skatteminister Thomas Östros (S). Miljardärer som H & M:s Stefan Persson och Fredrik Lundberg slapp skatt men inte villaägare med högt taxeringsvärde.

-Det var Centern och Socialdemokraterna som införde det. Vi var motståndare redan då. Jag förstår inte vitsen med det här, säger Ohly.

Miljöpartiet som motvilligt gått med på en ny skatt på förmögna säger också nej till S-modellen, men av andra skäl än Lars Ohly.

-Ett av problemen med en förmögenhetsskatt är att kapital försvinner från landet och ett tak är ingen lösning på det, säger ekonomisk politiske talesperson Mikaela Valterson.

I den nya konflikt som uppstått mellan de rödgröna partierna tar FP:s Carl B Hamilton parti för Ohly.

-Det vore orimligt att de superrika skulle undantas från en förmögenhetsskatt, säger Hamilton som tycker att den rimliga slutsatsen borde vara att avstå från förmögenhetsskatten.

Oenigt om fastigheter

De tre partierna är också oeniga om den nya skatten ska omfatta fastigheter. MP säger nej, V säger ja. I tv-utfrågningen svarade Sahlin:

-Vanliga löntagare i vanliga hus är inte förmögna och ska inte omfattas.

Vad som är ett vanligt hus kunde hon inte svara på.

Finansminister Anders Borg tycker att de rödgröna turerna blir allt märkligare och varnar för att det till slut bara blir bankkonton, där många pensionärer har sina pengar, kvar att beskatta.

Ett annat alternativ är att det blir så komplicerat att det resulterar i skattefusk, menar han.

TT

Fakta förmögenhetsskatten

• Förmögenhetsskatten avskaffades av de borgerliga partierna från och med inkomståret 2007.

• Den rödgröna oppositionen kommer att återinföra skatten om de vinner valet, än så länge oklart hur.

• I de rödgrönas gemensamma utfästelse ska förmögenhetsskatten dra in fyra miljarder kronor till statskassan. Som jämförelse betalade 284.000 personer in sammanlagt 5,9 miljarder kronor i förmögenhetsskatt inkomståret 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.