Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Särskoleläraren Malin Sanz menar att våldet sällan är riktat – men att det blir en psykisk påverkan.

Ny statistik: Särskolepersonal råkar ut för flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom särskola är de som relativt sett rapporterar mest arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakat av hot och våld. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.

– Vi jobbar väldigt nära eleverna, så om något händer är det vi som får ta emot slag och sparkar, säger Malin Sanz, lärare på Myrängsskolans grundsärskola i Täby. Hon berättar om ett exempel när en elev i frustration bet en lärare i armen.

Att särskolan toppar statistiken tror Sanz har flera orsaker.

– En del som går i särskolan är utåtagerande och en del saknar tal. Det kan därför bli en frustration att inte kunna säga om det exempelvis hänt något eller om man känner sig orolig, och då kan det bli att de istället biter, sparkar eller delar ut slag, säger Malin Sanz.

Skolorna är dessutom förpliktade att rapportera varje incident som sker, och eftersom incidenter sker ofta, tycker inte Malin Sanz att det är konstigt att särskolorna toppar statistiken.

Måste stärka förutsättningarna

Enligt Arbetsmiljöverket är det i första hand huvudmännen som behöver höja den allmänna kompetensen kring arbetsmiljö och utveckla det förebyggande arbetet för att inte hamna i situationer av hot och våld.

– Man måste undanröja de risker som finns, så personalen inte hamnar i sjukskrivningar, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Hur kommer det sig att personal inom särskolan har så många fler arbetsolyckor än exempelvis polis?

– Det är två olika yrken och två olika utbildningar. Polisen är rustad för att hantera situationer av hot och våld och vet hur man ska agera. En grundsärskolelärare har kanske inte de förutsättningarna.

Hot förekommer sällan

Malin Sanz tycker inte att hot är ett särskilt stort problem. Det är snarare våld som förekommer mer frekvent. Men våldet är sällan riktat, utan är oftast ett uttryck för just frustration.

– Det gäller att ha en planerad verksamhet, så att eleverna vet vad som ska hända. Då är det ingen fara.

Mellan 2017 och 2021 anmäldes 7,7 arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 anställda orsakat av hot och våld i grundsärskolan, och 6,07 i gymnasiesärskolan.

Som en jämförelse anmäldes 1,9 arbetsolyckor inom polisverksamheten, och 1,6 inom Kriminalvården. Sjukfrånvaro till följd av hot och våld är alltså fyra gånger vanligare inom grundsärskolan än inom poliskåren och Kriminalvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.