Ny statistikmetod kan förändra polisens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Fem snatterier är fler än fyra mord. Eller? En brittisk metod som den svenska polisen nu tittar närmare på kan förändra förutsättningarna för uppklaringsstatistiken och hur polisen prioriterar brott.

Polisen anklagas då och då för att bedriva så kallad ”pinnjakt” i utredningsarbetet, vilket innebär att man medvetet väljer bort svårlösta brott för att istället ägna tid åt lättlösta – i syfte att höja uppklarningsstatistiken.

Men om statistiken istället baseras på brottspoäng – baserat på straffet brottet medför – är det inte längre meningsfullt att räkna pinnar, eftersom mord till exempel väger långt tyngre än snatteri på straffskalan. Metoden har utvecklats vid universitetet i Cambridge i Storbritannien och kallas för ”crime harm index”.

”Fantastiskt bra”

En av dem som länge vurmat för metoden är kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

– Om man gör så att man istället viktar brotten efter deras straffvärde, så blir det mycket mera meningsfullt att räkna uppklaringen, att planera polisiär verksamhet och att vidta lokala åtgärder där de mest behövs. Så det är fantastiskt bra om polisen går över till den här metoden, säger han.

Idag använder polisen sig av så kallade ”hotspots” – områden där brottsligheten är hög. Men genom att också se till brottens allvarlighetsgrad skapas så kallade ”harmspots” – områden med hög brottskadlighet. 

Brottsskadeindexet kan matchas mot en kartbild

När anmälda brott rangordnas enligt metoden kan de passas in i ett brottsskadeindex. Indexet kan sedan matchas mot en kartbild som tydligt visar vilka områden i en stadsdel som sticker ut när det gäller allvarliga brott.

”Identifiera kriminella nätverk”

Men indexet kan även ge svar på andra frågor.

– Det kan också till exempel handla om att identifiera de mest våldsamma familjerna och de mest utsatta barnen, eller de mest skadliga kriminella nätverken, säger Fredrik Kärrholm som arbetar som polis och har studerat metoden vid Cambridge och applicerat den på svensk brottsstatistik.

Metoden ses nu över vid polisens utvecklingscentrum och är planerad att tas i bruk senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.