Foto: TT

Ny studie kan förutse astma och allergi i tidig ålder

Uppdaterad
Publicerad

Det kan gå att förutse om barn kommer att drabbas av luftvägsallergi och astma senare i livet, det visar ny forskning. Resultaten bidrar till att man kan förebygga svår astma och allergi i tidig ålder, menar forskarna.

De nya rönen kommer från en ny studie av Karolinska institutet och Medizinische Universität i Wien. I studien kunde forskare förutse vilka barn, från 3 till 5 år, som skulle drabbas av luftvägsallergi i tonåren med en sannolikhet på mer än 90 procent. De identifierade riskmolekylerna kom från jordnöt, björk, gräs och katt i den svenska testgruppen och från kvalster, gräs och katt i den brittiska testgruppen.

Viktigt att testa

Magnus Wickman, professor på institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, understryker vikten av att man ska allergitesta sitt barn.

– Finns det en risk för barnet att få svåra allergier eller astma är det viktigt att barnet får bra omhändertagande i vården och det är viktigt att föräldrarna motiveras till rätt behandling.

Om ett barn utsätt för allergiframkallande ämnen som försämrar lungfunktionen kan det få konsekvenser i vuxenlivet med en ökad sjuklighet, menar Magnus Wickman.

Enligt honom finns det en tro om att det är fel att allergitesta barn i en tidig ålder, och att det inte ger något resultat men han påstår motsatsen. En tidig utveckling, vad gäller allergiantikroppar, har enligt Magnus Wickman stor betydelse för framtiden.

– Nu när vi kan identifiera risk-allergener så kommer man i framtiden finna behandling i form av allergivaccin, som i teorin kan stoppa utvecklingen av astma hos barn. Då skulle astman inte försämras och man skulle exempelvis inte få andningsbesvär om man stöter på en katt eller något pälsdjur, säger Magnus Wickman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer