Person i kavaj håller två vinglas, står framför grönt kakel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även ekologiska viner hade i studien höga halter av PFAS-ämnet TFA . SVT använder alkoholfritt vin i videon. Foto: SVT

Ny studie: Mycket höga halter av PFAS i vin

Uppdaterad
Publicerad

En ny internationell rapport visar på mycket höga halter av PFAS-i vin. I ett av Systembolagets mest sålda rödviner var halterna 1 000 gånger högre än i dricksvatten.

Nu vill Naturskyddsföreningen se ett totalförbud av PFAS i samhället.

Rapporten visar på höga eller mycket höga halter av PFAS-ämnen i nästan alla testade viner. Både röda och vita viner men även ekologiska viner från olika regioner i europeiska länder har testats.

Endast gamla årgångsviner från 1970- och 1980-talet hade låga halter av PFAS. De senaste syns en dramatiska förändring.

– Före 80-talet hittar vi ingenting och efter 2020 har det ökat explosionsartat. Det är skrämmande, säger Elin Engdahl sakkunnig på Naturskyddsföreningen, som deltagit i rapporten.

Långt över riktvärden

Det finns tusentals olika PFAS-ämnen. I rapporten mäts halterna av TFA, som är en av de minsta molekylerna och brukar betraktas som mindre farlig. Men riskerna med TFA är mindre kartlagda.

TFA kan störa vattenlevande organismer och vid djurförsök har det gett fosterskador. TFA är också en nedbrytningsprodukt från andra PFAS-molekyler, så om mängden TFA ökar tyder det på ökad användning av PFAS generellt.

I Systembolaget mest sålda röda flaskvin var TFA-halterna hela 100 gånger högre än riktvärdet för dricksvatten i Nederländerna, som är ett av få länder som reglerar TFA.

På Livsmedelsverket säger toxikolog Irina Gyllenhammar att resultaten ändå inte i sig är ett skäl att undvika viner.

– Det betyder inte att TFA gör det farligt att dricka vin, då är sannolikt alkoholen ett större problem.

Oroväckande höga mängder

Rapportförfattarna menar att resultaten inte främst handlar om att varna just för vin, eller att peka ut vissa viner. Men fynden visar att det finns oroande mycket TFA och PFAS i marker och vatten som också visar sig hamna i livsmedel.

Sverige och många andra länder har gränsvärden för vissa av de farligaste PFAS-kemikalierna, men inte för TFA. Men inom EU pågår ett arbete där man ska titta närmare på just TFA.

– Om halterna TFA ökar är det inte bra, det bekräftar också fynd från andra undersökningar säger Irina Gyllenhammar.

PFAS har bland annat använts som bekämpningsmedel, i funktionskläder och i luftkonditionering. Hamnar det i luften regnar det ner och kan hamna i det vi äter och dricker. Naturskyddsföreningen vill att Livsmedelsverket och andra driver på, för strängare regler kring alla PFAS-kemikalier.

– Det värsta är att det aldrig bryts ner, så halterna kommer öka okontrollerat, om vi inte stoppar och förbjuder alla PFAS, säger Elin Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.