I Paris svalkade sig folk i en fontän i Parc André Citroën under helgens värmebölja. Foto: AFP/Geoffroy van der Hasselt

Ny studie: Ökad risk för extrema värmeböljor

Uppdaterad
Publicerad

Extremhettan i Frankrike tycks vara över för den här gången – men risken för att något liknande ska inträffa igen är minst fem gånger så hög i dag jämfört med för 100 år sedan på grund av klimatförändringarna. Det konstaterar ledande klimatforskare i en ny studie.

I fredags hade orten Gallargues-le-Monteux i södra Frankrike hela 45,9 grader varmt, vilket är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i landet. Även på andra håll i Europa slogs värmerekord. Men beror den extrema hettan på de pågående klimatförändringarna, eller är det enstaka väderhändelser?   

– Studien visar väldigt tydligt att människans påverkan på klimatet har ökat sannolikheten för värmeböljor liknande den som vi har sett i Europa de gångna veckorna ska inträffa, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.   

Risken tio gånger större

Det  är det internationella forskarnätverket bakom World Weather Attribution som snabbgranskat förra veckans franska värmebölja och jämfört temperaturerna med hur det såg ut för drygt 100 år sedan, innan människan började påverka klimatet i högre utsträckning.    

– Klimatobservationer i Frankrike visar att risken för en liknande värmebölja är tio gånger så stor i dag som den var för 100 år sedan, säger Erik Kjellström.   

– Värmeböljorna har dessutom blivit intensivare med temperaturer fyra grader högre än i slutet av 1800-talet.   

Arbetar på metod

Forskarna bakom World Weather Attribution arbetar med att ta fram metoder för att vetenskapligt kunna belägga huruvida klimatförändringarna gör vissa extrema väderhändelser mer eller mindre troliga att inträffa.

I arbetet kombineras information om extrema väderhändelser från klimatobservationer med resultat från klimatmodeller för att undersöka om en förutsättningarna för olika typer av extrema väderhändelser ändrats på grund av den mänskligt orsakade globala uppvärmningen.   

Genom  att kombinera temperaturobservationer för södra Frankrike för juni månad, med beräkningar i olika typer av klimatmodeller kommer forskarna fram till att den sammanvägda risken för att liknande värmeböljor ska inträffa är minst fem gånger så hög i dag som för 100 år sedan.   

”Kan hjälpa oss förstå”

Studiens  resultat är fortfarande inte vetenskapligt granskade, och resultaten måste därför tolkas försiktigt. Men att det nu finns nya vetenskapliga metoder för att uppskatta hur mycket den globala uppvärmningen faktiskt påverkar vädret är mycket intressant och kommer  få stor betydelse i framtiden, enligt Erik Kjellström.  

– Om vi kan förstå skillnaderna i det som hänt fram tills nu och hur människan har påverkat klimatsystemet så kan det hjälpa oss förstå hur framtida förändringar kan se ut, vilket är väldigt viktigt nu när klimatet förändras så snabbt, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.