Många svalkade sig i fontänerna i Paris när temperaturen steg till 33 grader i huvudstaden under måndagen Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/TT

Så svalkar sig européerna i extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Europa ekar butikernas hyllornas tomma efter att fläktarna sålt slut och offentliga fontäner erbjuder svalka från värmen som drog in över Europa i går. Samtidigt har det utlysts varningar för risk för uttorkning och värmeslag och i Paris har det inrättats speciella kylrum och utomhusbassänger.

Att den kraftiga hettan kom till Europa redan i juni anses ovanligt. Meteorologerna menar att den varma luften har färdats ända från Sahara och varnar för temperaturer på upp till 40 grader i flera länder.

I Paris har stadens borgmästare höjt värmeberedskapen till den tredje, av totalt fyra, och meddelat att huvudstaden tillsatt en rad åtgärder för att hjälpa invånarna i värmen.

Bland annat har det öppnats så kallade ”kylrum” i flera av stadens kommunhus, vilket erbjuder en tillflyktsort under dagens hetaste timmar då folks lägenheter är för varma att vistas i, rapporterar The Guardian.

– Jag är orolig för de som underskattar det här och som fortsätter att träna som vanligt eller stanna ute i solen. Värmen påverkar oss alla och ingen är en supermänniska när det kommer till att hantera den extrema värmen som vi kommer att se på torsdag och fredag, säger Agnès Buzyn, Frankrikes hälsominister, till tidningen.

Vatten på tåget

Det har också upprättats flera tillfälliga utomhusbassänger, vattenfontäner och badhusen stänger senare på kvällarna för att folk ska kunna svalka sig. Dessutom håller de flesta av Paris parker öppet under nätterna för att invånarna ska kunna ta svalkande promenader när temperaturen har sjunkit.

Många svalkade sig i fontänerna i Paris när temperaturen steg till 33 grader i huvudstaden under måndagen Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/TT

Till många trafikanters glädje har flera företag delat ut flaskor med vatten i kollektivtrafiken. Examinationer av landets gymnasieelever skjuts upp eftersom det är för varmt att plugga.

Enligt prognoserna ska tisdagen bli den första riktigt heta dagen i Paris och temperaturen väntas stiga till 37 grader. Extremhettan varar veckan ut och det väntas också värmebölja i flera andra huvudstäder i Europa, som Madrid och Rom.

Europeiska myndigheter har bland annat rått sina medborgare att stänga fönstren och täcka fönstren under dagen. De vill också att folk undviker alkohol, som kan vara uttorkande.

I Belgien uppmanas medborgarna att dricka mer vatten och bära hatt utomhus

Varningen: Skogsbränder i Tyskland

Värmen har också nått Tyskland. Förra veckan visade termometrar på över 38,2 grader, vilket var rekord i höga temperaturer i landet under juni månad sedan 1947, skriver Daily Mail.

Myndigheter i Tyskland varnar för stor risk för skogsbränder under de kommande dagarna. Dessutom har landets räddningstjänst gått ut med en varning om att det bör hållas extra koll på småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, som är särskilt utsatta vid höga temperaturer.

Landets sjukhus har höjd beredskap för värmeslag och uttorkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.