I flera europeiska länder, Schweiz, Belgien, Frankrike och Spanien, har det utfärdats en klass 2-varning på grund av värmen Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värmevarningar i Europa – SVT:s meteorolog: ”Människor kan definitivt dö”

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan som har dragit in över Europa kommer att hålla i sig och extremvädret har resulterat i att flera värmevarningar har utfärdats. Men i Sverige uteblir de höga temperaturerna.

I Frankrike har det rapporterats om att det kan bli uppemot 40 grader på flera håll i landet. Hettan och även torkan kommer att hålla i sig så långt fram det går att se i prognoserna.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga. Vi kommer förmodligen också att se bränder, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

I flera europeiska länder, Schweiz, Belgien, Frankrike och Spanien, har det utfärdats en klass 2-varning på grund av värmen. Det innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

– Det här är länder som är vana vid värme, så det är allvarligt att de går ut med varningar, säger Pia Hultgren.

Värmen sprider sig i Europa, men inte i Sverige säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren. Foto: Erik Johansen/TT

Risk för översvämningar

I Storbritannien, och även Balkan, varnas det dock inte för värme. Där är det istället risk för översvämningar.

– Det blir kraftigt regn. Det blir så när den kalla luften från Atlanten möter den här extremt varma luften i resten av Europa, säger Pia Hultgren.

I Sverige ser dock temperaturerna annorlunda ut. Värmen som har kommit till Europa kommer inte att sprida sig i hela landet och här blir temperaturen mer behaglig.

– Sydsverige får en slev av den europeiska värmen, och på en del håll blir det 30 grader, men i resten av landet blir det inte så. Vi ligger mellan den svala och den varma luften, vilket betyder att det bland annat blir regn i resten av landet, säger Pia Hultgren.

Hon menar att man redan kan börja fundera på torkan i södra delen av Sverige.

– Det är inget regn i sikte och risk för skogsbrand på många håll i södra Sverige, det håller också ihop med värmen.

”Spanjorer längtar nog hit”

Men inte heller i de sydligare delarna av landet kommer värmen att stanna särskilt länge.

– Redan på torsdag blir det sakteliga svalare i hela landet. När vi sedan går in i helg blir det 15-20 grader som håller i sig in i nästa vecka, säger Pia Hultgren.

Men hon tycker inte att vi ska var ledsna för det.

– Det är svårt att fly värmen och många spanjorer längtar nog hit till våra temperaturer. De skulle gärna byta, säger Pia Hultgren.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer