Enligt Emma Hagqvist, forskare vid Stressforskningsinstitutet, innebär stressade och överarbetade läkare en högre osäkerhet för patienter. Foto: Stockholms universitet

Ny studie om läkares psykiska ohälsa: ”Ökar risken för felbehandling”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 40 procent av läkarna funderar på att lämna vården på grund av dålig arbetsmiljö och för hög arbetsbelastning. Det visar en undersökning från Läkarförbundet. Nu ska läkarnas psykiska ohälsa undersökas i ett nytt forskningsprojekt.

SVT Nyheter har tittat närmare på läkarnas registrerade övertidsarbete för 2019. Enligt Läkarförbundet finns det dessutom ett dolt övertidsberg med oregistrerad övertid.

– Det dolda övertidsarbetet uppstår för att man har för mycket arbetsuppgifter som man inte har kontroll över, därför måste man gå in på sin fritid och städa bort det administrativa jobbet, säger Emma Hagqvist som är forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

”Hög suicidrisk bland läkare”

Inom kort inleder hon, tillsammans med kollegor, ett forskningsprojekt om läkarnas arbetsmiljö och hur det påverkar den psykiska hälsan inom yrkesgruppen. Enligt Emma Hagqvist finns det väldigt lite forskning inom området i Sverige.

– Vi vet att det både i Sverige och i andra länder är hög suicidrisk bland läkare. I andra länder ser man att psykisk ohälsa bland läkare är högre än hos andra grupper i samhället med liknande utbildningsgrad.

I slutet av förra året genomförde Läkarförbundet en enkätundersökning där 2 400 läkare svarade. Mer än var tredje läkare hade de senaste två åren gått ner i arbetstid för att orka med sitt arbete. 60 procent av de svarande hade funderat på att byta arbetsplats på grund av dålig arbetsmiljö och drygt 40 procent hade funderat på att lämna vården helt.

– Problemet är att läkarna inte har tid att göra det medicinska jobb som de är utbildade för, säger Emma Hagqvist.

Ökade kostnader för sjukvården

För patienterna innebär stressade och överarbetade läkare en högre osäkerhet.

– Framför allt ökar risken för felbehandling av patienter. Läkare som är väldigt stressade, och har symptom som depression eller ångest, gör oftare fel. Det leder också till ökade kostnader för sjukvården, säger Emma Hagqvist. 

Forskningsprojektet, som finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, drar igång under våren och ska pågå under tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.