Gunnar Strömmer (M) uppger i debattartikeln att regeringen har gjort några förtydligande i propositionen, exempelvis att det inte ska vara brottsligt för journalister att ”wallraffa” i en terroristorganisation. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ny terroristlag läggs fram – trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger fram propositionen om den omdebatterade nya terroristlagen, trots lagrådets kritik. Beslutet togs vid regeringssammanträdet i dag. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att en lucka i nuvarande terroristlagstiftning nu täpps till.

Propositionen syftar till att göra delaktighet i en terroristorganisation straffbart. Därmed ska det bli lättare att straffa personer som inte själva utför handlingar kopplade till ett konkret terrordåd, men som på andra sätt aktivt stödjer en terroristverksamhet.

Barnpassning kan bli straffbart

”Konkreta exempel på vad som blir straffbart är till exempel att ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, administrera bostäder, passa barn, anordna aktiviteter, laga mat eller ansvara för transporter”, skriver han.

Straffet ska vara fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt ska straffet vara fängelse i två till åtta år. Har gärningsmannen lett en terroristorganisation ska straffskalan vara fängelse i två år till livstid.

Når lagrådet nyligen yttrade sig över regeringens förslag ansåg rådet att det inte dög som grund för lagstiftning. Rådet pekade på bristande tydlighet, risk för alltför långtgående kriminalisering och för att domstolar kan behöva göra svåra bedömningar av politisk art.

Inte brottsligt att ”wallraffa”

Strömmer uppger i debattartikeln att regeringen har gjort några förtydligande i propositionen. Till exempel att det inte ska vara brottsligt för journalister att ”wallraffa” i en terroristorganisation.

”Regeringen har även gjort det ännu tydligare att motståndsrörelser som under en totalitär regim kämpar för att införa ett demokratiskt samhällsskick inte ska anses vara terroristorganisationer”, skriver Strömmer.

Lagrådet såg i sitt yttrande risker för att olika slag av stöd till befrielse-, motstånds- eller demokratirörelser kan komma att betraktas som deltagande i en terroristorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.