Foto: SVT

Kolla vad partierna vill där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Nu breddar SVT sin valbevakning ytterligare – med en ny tjänst som tar greppet på kommun- och landstingsvalen.

När kända politiker och riksfrågor hamnar i mediernas rampljus är det lätt att glömma att över 50 000 svenskar och flera hundra lokala partier kandiderar till valen den 14 september.

– Många politiska beslut tas på kommun- och landstingsnivå men de lokala valen hamnar lätt i skymundan. Det handlar om demokrati, att man ska kunna göra medvetna val, säger Linnea Heppling på SVT Pejl.

Presenterar sin politik

Pejl på kommun- och landstingsvalen är en ny tjänst som hjälper väljare att navigera bland alternativen. Företrädare från mer än 1250 partier har tagit chansen att  berätta vad de vill göra i just sitt område.

Bland presentationerna finns många förslag om satsningar på skola, jobb, äldrevård och trafik. Många förslag är konkreta, som ”Vi vill bli Sveriges första ”hemläxfriaskolkommun”, ”Gratis buss för de som fyllt 75 år”  och ”Minskad tung trafik på Skolgatan”.

–Partierna har lämnat genomtänkta svar, väldigt lokalt och konkret. Jag tror att det blir lätt för folk att förstå vad det är partierna vill göra i deras kommun och förhoppningsvis gör det att fler går och röstar, säger Linnea Heppling.

Tjänsten ger också läsare en möjlighet att se aktuell mandatfördelning, valdeltagandet i riksdagsvalet 2010 samt listor på alla som ställer upp på valsedlarna, med namn, ålder och årsinkomst.

Uppdateras med nya svar

Pejl på kommun- och landstingsvalen kommer att uppdateras löpande med nya presentationer fram till valet.

–Vi är väldigt glada för responsen redan, men vi hoppas att fler vill ta chansen att presentera sin politik, säger Linnea Heppling.

Tidigare i dag visades på svt.se en grafik som visade loggor från de åtta riksdagspartierna, men istället för SD visades FI:s initialer. SVT Pejl ber om ursäkt för misstaget. Bilden är borttagen från svt.se och kommer att ersättas inom kort. Den kan fortfarande förekomma i samband med spridning av tjänsten på sociala medier.

Om Pejl på kommun- och landstingsvalen

Alla partier med mandat i riksdagen eller EU-parlamentet har blivit inbjudna att vara med. Utöver det har alla partier som har en lista samt mandat sedan valet 2010 blivit inbjudna.

Vill ditt parti vara med eller har du frågor om tjänsten?  Kontaka valpejl@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.