Antalet nyinskrivna arbetssökande hos Arbetsförmedlingen fortsätter att öka i coronakrisen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsförmedlingen: ”Ny typ av kris vi inte sett i modern tid”

Uppdaterad
Publicerad

Inte under något år, sedan finanskrisen 1992, har en så stor del av befolkningen varslats under de fyra första månaderna.

– Det är en ny typ av kris som vi inte sett i modern tid, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa under måndagens presskonferens att arbetsmarknaden är inne i ett allvarligt läge med rekordhöga varslen och ökad arbetslöshet – då dryga 122 000 personer har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan 1 mars i år.

SVT har nu gjort en interaktiv grafik över antalet varsel i coronas spår och hur det sett ut historisk.

Coronapandemin

Högsta siffran är uppmätt

Under de två första månaderna på 2020 var varselsiffrorna bland de lägsta av alla år, sett till andelen som varslats av befolkningen – sedan går det brant uppåt.

Jämför vi med tidigare månader som drabbat arbetsmarknaden hårt var den senaste högsta uppmätta månaden i november 1992, då varslades 22 200, i november 2009 varslades 19 900 människor – och nu under mars månad 2020 är siffran uppe på hela 42 415.

– Det är en ny typ av kris som vi inte sett i modern tid. Vi vet att den kommer ta slut någon gång men vi vet inte när. Effekterna av krisen beror på hur långvarig den blir, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

”Arbetslösheten kommer öka fram till sommaren”

Det är framförallt Stockholmsområdet som till en början var hårdast drabbat där 1,6 procent av befolkningen fått ett varselbesked. Men under april månad ökade siffran även i andra län.

De branscher som är hårdast drabbade är hotell-och restaurangnäringen – ungefär var tionde anställd har fått ett varselbesked. Men även kultursektorn, uthyrnings-, fastighets- och resesektorn har drabbats hårt.

Hur ser du på närmsta framtiden, kommer vi få se en minskning av varslandet?

– Svårt att säga, det beror på hur långvarig den här krisen blir men som det ser ut just nu ser vi inte att den minskar. Vi ser att arbetslösheten kommer att öka fram till sommaren, säger Sandra Offesson.

Sandra Offesson påpekar dock att det tar tid att säga upp personal.

– Dels ska förhandlingar ske med fack och de ekonomiska utsikterna kan förändras, skulle krisen gå över snart kan efterfrågan utökas igen och då kanske man inte behöver säga upp personal.

Här kan du själv utforska utvecklingen sedan 90-talet i SVT:s interaktiva grafik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet