Smittskyddsläkaren Annika Ersson berättar att de standardiserade formulär hon använder i smittspårning ofta gör att patienter som först upplever sig symptomfria sedan kommer på symptom när de läser igenom listan. Foto: TT

Undersökning visar: Nästan alla smittade fick symptom

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin godtogs ett antagande om att många som smittats av covid-19 inte får några symptom. Två studier genomförda i april visar nu på motsatsen, men smittskyddsläkaren Annika Ersson menar att undersökningarna inte räcker för att säga något definitivt.

– Om man får en lista att bocka i så kan man uppleva fler symptom, säger hon.

Två undersökningar gjorda av bland andra Folkhälsomyndigheten visar att majoriteten av de som är sjuka i covid-19 får symptom, men studierna verkar inte påvisa något definitivt.

I Folkhälsomyndighetens undersökning om förekomsten av covid-19 under april visar resultaten att alla deltagare som testades positivt hade sjukdomssymptom före, under eller efter provtagningen. Totalt omfattade undersökningen 4 758 individer, varav 43 personer hade corona.

– Det talar för att det vanliga är att man får symptom, men det är rimligen inte tillräckligt många för att säga att man aldrig är symptomfri med en coronainfektion, säger Annika Ersson som är smittskyddsläkare i Jämtland. 

Hon menar att det är väldigt individuellt vad man upplever som ett symptom och berättar att hon hittat fall som inte haft några symptom över huvudtaget.

Uppmaning kan leda till fler upplevda symptom

I samband med provtagningen uppmanades deltagarna att ange vilka eventuella sjukdomssymptom de upplevt de två senaste veckorna innan provtagningen, det senaste dygnet och inom sju dagar efter provtagning. De kunde kryssa i fördefinierade symptom och även lägga till en egen beskrivning.

– Om man får en lista att bocka i så kan man uppleva fler symptom än om man bara får svara ja eller nej på frågan ”har du symptom”, säger Annika Ersson.

Hon berättar att de standardiserade formulär hon använder i smittspårning ofta gör att patienter som först upplever sig symptomfria sedan kommer på symptom när de läser igenom symptomlistan.

Annan undersökning fick liknande resultat 

I en annan undersökning om antigentester, så kallade snabbtester, studerades drygt 2 000 medarbetare på särskilda boenden för äldre. Totalt identifierades 52 fall av covid-19 i studien och av dessa var 44 individer symptomfria vid provtagningen. En vecka efter provtagningen sade alla utom två av de 44 symptomfria att de utvecklat symptom.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SvD att mycket tyder på att de allra flesta som smittas också blir sjuka och att symptomfria infektioner verkar vara vanligare bland yngre personer än bland äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.