Ny utredning: Brevbärare ska larma om knarkpost

Publicerad

Brevbärare ska få larma tull och polis om de misstänker att din post innehåller knark eller vapen. Det tillsätter regeringen en utredning om i dag.

— Jag hoppas att det ska leda till att polisen och tullen effektivare kan bekämpa narkotika och vapen och att vi därmed kan trycka bort en hel del av de försändelser och den försäljning som sker av droger och vapen på internet, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Trodde knark var dekoration

En kvinna i Halmstad fick i höstas flera postpaket med vad hon trodde var små blå dekorationsstenar – hon ställde fram dem i en vas på köksbordet. Men det visade sig vara narkotikaklassade tabletter. I slutet av mars dömdes hennes väninna av Halmstad tingsrätt till två års fängelse för att ha använt henne som bulvan.

Att narkotikaklassade tabletter, dopningsmedel och till och med vapen och sprängämnen skickas med posten är svårt att stoppa. I dag har inte posten rätt att öppna misstänkt post.

För att postanställda ska kunna bryta brevhemligheten så måste lagen ändras. Det är nämligen en grundlagskyddad rättighet att få ha sin post ifred.

Utredare tillsätts

Vid regeringssammanträdet i dag kommer regeringen att ge hovrättsråd Kazimir Åberg i uppdrag att utreda hur lagen ska ändras. Utredningen ska vara klar i april nästa år med sikte på en lagstiftning färdig till årsskiftet nästa år. Men planen på den här utredningen presenterade regeringen redan i augusti förra året.

Varför har det tagit  sådan tid?

— Det handlar om den knepiga avvägningen mellan den grundlagsfästa brevhemligheten och värdet av att kunna bekämpa den här brottsligheten, säger Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.