”Man behöver tidigt ta tag i den typen av symptom och tecken så att det inte utvecklas sjukskrivningar eller psykiatriska diagnoser”, säger socialminister Lena Hallengren (t.h). Foto: Jessica Gow/Christine Olsson/TT

Ny vårdreform: Lättare att söka hjälp vid psykisk ohälsa

Publicerad

Regeringen tycker att det är för svårt att få hjälp vid lättare psykisk ohälsa. Därför ska man nu utreda en ny vårdform, där vårdcentralerna tar ett större ansvar. Det beslutet togs på torsdagens regeringssammanträde.

Redan i dag har primärvården i uppdrag att ge stöd till personer med lättare psykisk ohälsa.

Regeringen tycker dock att tillgängligheten i vården inte räcker till – och nu öppnar man för att vårdcentralerna ska ta ett större ansvar.

– Jag skulle säga att det här är en av de största folkhälsoutmaningar som vi har i dag i Sverige. Oavsett om du är ung, gammal eller mitt i livet så upplever fler en psykisk ohälsa. Det kan definieras på olika sätt, men det är inte en psykiatrisk diagnos och man behöver inte söka specialisthjälp. Man behöver tidigt ta tag i den typen av symptom och tecken så att det inte utvecklas sjukskrivningar eller psykiatriska diagnoser, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon fortsätter:

– Det ska vara enklare, och det ska också vara enklare för dem att möta med fler och bättre insatser.

”Ska finnas fler insatser”

I praktiken innebär beslutet ett tilläggsdirektiv till en existerande utredning. Sedan 2017 utreder den särskilda utredaren Anna Nergårdh moderniseringen av svensk hälso- och sjukvård. Nu får hon också i uppdrag att utreda en ny vårdform där primärvården ska kunna ge snabb hjälp till personer med lättare psykisk ohälsa. Senast den 15 januari 2021 ska uppdraget redovisas.

Och vad är det du ser framför dig?

– Jag ser framför mig att det ska finnas fler insatser, att man tidigare känner att det är naturligt att vända sig till primärvården också när det gäller psykisk ohälsa, säger Lena Hallengren.

”När det gäller psykisk ohälsa får man inte samma utbud”

Dagens beslut bygger på vad regeringen tidigare kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna i den så kallade 73-punktsöverenskommelsen. Man vill också att utredaren ska se över vilka utbildningsinsatser som finns för att ta hand om lättare psykisk ohälsa i primärvården och ifall det behövs ny utbildning.

Vad skiljer det här från den vård vi har i dag?

– I dag har vi en primärvård som man vänder sig till oavsett vilken typ av problem man tycker sig ha. Men väldigt många, och jag instämmer i det, upplever att när det gäller psykisk ohälsa så får man inte samma utbud och upplever inte att man får samma goda bemötande. Därför har vi kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att titta på en annan vårdform för lättare psykiska ohälsa, och nu kommer en utredare att titta på detta, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.