Nya åklagaren hoppas lösa mordgåtan om Olof Palme

Publicerad

En av världens största mordutredningar har fått en ny chefsåklagare. Och trots att det har gått 31 år sedan mordet på Olof Palme har han gott hopp om att lösa fallet.

Som chefsåklagare är Krister Peterson förundersökningsledare för utredningen. Han tillträdde sitt jobb den 1 februari och enligt Petersson är det full fart i utredningen. Varje vecka har det hållits nya förhör och det finns ett antal spår och tips att reda ut.

Krister Petersson säger att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet går att lösa.

– Vi kanske inte kan ställa en gärningsman till rätta om denna är död eller liknande, men min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad det var som skedde och vem som har gjort det.

Läs mer: ”Utredningen av Palmemordet är en guldgruva”

Åklagaren ska leda förundersökningen

Krister Petersson håller med om den kritik som riktats mot hur utredningen sköttes precis efter mordet på Olof Palme och de många misstag som då begicks.

– Det kom in en polisiär spaningsledare som inte hade erfarenhet av mordutredningar. Samarbetet mellan polis och åklagare var heller inte optimalt, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt. Det var oklar befälsordning, det är åklagaren som är förundersökningsledare.

Läs mer: Allt du behöver veta om Palmemordet

Nya ögon

Leif GW Persson tycker det är bra med nya ögon i utredningen. Han tror också att det kan finnas ett hopp att lösa gåtan om mordet på Olof Palme. Det finns många vittnen kvar i livet som går att prata med.

– Jag har alltid haft en föreställning om att det finns fler än gärningsmannen som vet.  Med tiden kan benägenheten att lätta den bördan öka. Och det är ett hopp som är värt att leva efter, säger Leif GW Persson.

Krister Petersson

Krister Petersson har bland annat utrett mordet på Anna Lindh och var ansvarig åklagare i rättegången mot John Ausonius, mer känd som Lasermannen. Sedan 2006 är han chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Kerstin Skarp har lett Palmeutredningen sedan 2009. Hon kom in i arbetet redan 1997 då polisen försökte få till stånd en resning mot Christer Pettersson, som 1989 dömdes till livstid i tingsrätten för mordet men senare friades i hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.