Nio hoppfulla partier och rörigt läge inför landstingsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Upplopp i valrörelsen och det är stökigare än någonsin i landstingspolitiken. Kanske svårare än någonsin för väljarna att hitta rätt och kanske svårare än någonsin att förutse vad som kommer att hända efter valet.

Dagar kvar till valet.

Efter den stora slutdebatten i P4 Västernorrland är intrycket efteråt är att det är rörigare än någonsin. Den stora frågan är, vem som tar vem och vilken praktisk politik det blir av det?

Val 2018 – #dinröst

Skattehöjning – Igen?

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centern säger absolut nej till ytterligare skattehöjningar medan Sjukvårdspartiet, Vänstern, Centern, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna går till val på att öppna det som stängts i Sollefteå.

Ur det här ska det så småningom utkristalliseras en koalition som ska styra sjukvården, kollektivtrafiken och kulturen i regionen de kommande fyra åren och precis som på riksplanet är det nästan ingen som vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Syn på SD partiskiljande

Socialdemokraterna som vill fortsätta styra regionen är tydliga:

– Vi har gjort klart att vi söker ett brett samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Glenn Nordlund (S) som kandiderar till den tunga positionen som regionsstyrelsens ordförande.

Sjukvårdspartiet öppnar däremot för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Partiet styrs av sakfrågorna, säger de, och i ett pressmeddelande säger partiet att man inte stänger några dörrar till andra partier. Det synsättet bekräftas av Mattias Alenhed, kommunpolitiker och kandidat för Västrainitiativet i Sollefteå och kandidat till regionfullmäktige för Sjukvårdspartiet.

– Ja, är det den väg som man ska gå för att nå resultat så varför inte. Man måste vara pragmatisk, säger han.

Ja och nej från (M)

Kort sagt så positionerar sig partierna för ett dramatiskt landstingsval i Västernorrland och synen på ett samarbete med Sverigedemokraterna är partiskiljande.

Centern har i ett sent skede kommit med ett, som de säger, förtydligande av sin politik så att de nu vill öppna i Sollefteå igen. Moderaterna kommer å sin sida med dubbla besked om hur landstingskrisen i länet ska lösas. Förstatliga, säger oppositionsrådet Per Wahlberg. Absout inte säger hans tänkta efterträdare Lena Asplund.

Oklart besked från (V)

Vänstern går också till val på att öppna Sollefteå sjukhus igen och har lagt ett tio-punktsprogram men vad det kommer att kosta är oklart.

– Vi har inte de uppgifterna men vi anser att det går att omdisponera pengar från verksamheter som bedriver den vård som skulle ha bedrivits i Sollefteå om inte stängningarna genomförts, säger Isabella Mixter (V) som är den enda Medelpadskandidaten på Vänsterns landstingslista inför valet.

Nåt katten släpat in

Efter debatten var den delegation från Sollefteå som satt i publiken modstulen. De trodde att åtta av nio partier slutit upp bakom kampanjen men kunde bara räkna hem fem igår. Och stödet från Sverigedemokraterna glädjer inte ordföranden för Sollefteågruppen.

– Nej, det känns som något katten släpat in, säger Nils-Gunnar Molin.

Om en vecka faller väljarnas dom.

Fotnot: Artikeln är kompletterad avseende Sjukvårdspartiets inställning till Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet