Statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förslaget: Stäng alla restauranger och kaféer klockan 20.30

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är oroad över den ökade smittspridningen. Nu får Folkhälsomyndigheten nya möjligheter att nationellt eller lokalt stänga krogar och kaféer. Dessutom ska maxantalet besökare i affärer skärpas.

– Det finns en stor risk för en tredje våg, säger statsminister Stefan Löfven.

Folkhälsomyndigheten får nu nya möjligheter att begränsa öppettider för restauranger och kaféer. Förslaget innebär att de från och med 1 mars ska stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. 

Maxantalet för personer i butiker, affärer, gallerior och gym skärps ytterligare. Folkhälsomyndigheten överlägger just nu med handeln om var gränsen ska sättas gällande maxantal i exempelvis butiker.

– Efter ett år med det här viruset vet vi att avstånd behöver hållas. Det mest effektiva för att få ned viruset är att hålla avstånd, säger Löfven.

– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel på bensinmackar, i affärer inte någonstans över huvud taget.

Restaurangstopp

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att man inom kort kommer att föreslå hur maxantalet i butiker och gallerior kan minskas ytterligare.

– Handeln måste dessutom vidta åtgärder för att bara en person handlar åt gången.

Mer kontroll

Socialminister Lena Hallengren säger att det inte går att förminska vikten av att hålla avstånd. Man ska bara träffa sina allra närmaste, betonar hon. Men åtgärderna hålls inte hela tiden.

– Vi är inte mer än människor, orken tryter i bland, därför behövs det mer restriktioner, säger hon.

Hallengren säger att Folkhälsomyndigheten kommer att förnya och skärpa sin avrådan gällande idrott i övre åldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.