Bakgrunden till förseningarna är att SJ nyligen bytt till ett nytt planeringsverktyg som står för både de anställdas scheman och tågtidtabellen.

Nya beskedet från SJ: Fler inställda avgångar under vintern

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med inställda SJ-tåg ser ut att fortsätta under början av nästa år.

Tågbolaget räknar med att ställa in omkring 30 avgångar per dag under det första kvartalet.

– Vi kommer att ha en mindre reduktion i antalet turer under i alla fall januari och februari, men kanske även i mars, säger Lars Lindberg, chef för trafik och service på SJ till DN.

Under jul- och nyårshelgen har tågbolaget SJ meddelat att man ställer in omkring 30 tågavgångar per dag, men att resenärerna bokats om till andra tåg.

Nu meddelar Lars Lindberg, chef för trafik och service på SJ, att problemet ser ut att fortsätta under det första kvartalet 2022.

– Vi kommer att ha en mindre reduktion i antalet turer under i alla fall januari och februari, men kanske även i mars. Det kommer att gradvis bli bättre. Just nu säkrar vi att vi kan köra trafiken som vi vill köra. Sedan måste vi se till att få scheman som fungerar för personalen, säger han till DN.

Nytt planeringsverktyg ligger bakom

Bakgrunden är att SJ nyligen bytt till ett nytt planeringsverktyg som står för både de anställdas scheman och tågtidtabellen. Detta har lett till inställda avgångar och frustration för personalen.

Problemet bottnar i svårigheten att få både personal och tåg till rätt del av Sverige för att följa tidtabellen.  

Lars Lindberg, som nyligen bytt position inom SJ, menar att det är viktigt att inte försöka släta över problemen som finns och jobba systematiskt för att lösa dem.

Planeringsverktyget togs i bruk i oktober. SJ har tidigare uppgett att det inte är möjligt att gå tillbaka till det gamla planeringsverktyget.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.