• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annie Lööf presenterade förslaget under Almedalsveckan tidigare i år. Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya beskedet: Så mycket sänks skatten i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals personer i norra och västra Sverige kommer att få skattesänkningar till årsskiftet. Det står klart sedan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna enats om förslaget i budgetförhandlingarna.

1 650 kronor om året. Så stor skattesänkning väntar nu för dem som bor i Sveriges nordligare kommuner. Orsaken är att Centerpartiet har fått igenom ett av sina förslag i de budgetförhandlingar som förts mellan samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Minskade skatteintäkter på 1,35 miljarder

Skattesänkningen ska börja gälla redan från årsskiftet och kommer att leda till att staten går miste om 1,35 miljarder kronor per år i minskade skatteintäkter.

– Vi ser en skatteklyfta mellan stad och land. Glesbygdskommuner har mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige och samtidigt får just de kommuninnevånarna sämre service tillbaka. Då tycker vi att det är rimligt att göra en riktad skattesänkning till de nästan nio hundra tusen människor som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i Sverige, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Omkring 830 000 personer kommer att få en skattesänkning på som mest 137 kr per månad. Dessa personer bor i norra och västra delarna av Sverige i det som kallas stödområde A och B.

Lööf: Det är ett första steg

Centerpartiet ligger bakom förslaget. Annie Lööf presenterade det redan under sommarens Almedalsvecka, men flera förändringar har skett jämfört med partiets ursprungsförslag. Framförallt är skattesänkningen mindre än Centerpartiet föreslog. Från början ville partiet sänka skatten med 310 kr, men det blev alltså något mindre än hälften, 137 kr.

Dessutom har flera av kommunerna med större städer undantagits från reformen. Innevånarna i Borlänge, Falun, Luleå, Sundsvall och Umeå får inte del av skattesänkningarna i likhet med södra delarna av Sverige.

– Det här är ju ett första steg. Ett steg som innebär att vi sänker skatten för människor med vanliga inkomster, säger partiledaren Annie Lööf (C).

SD: ”Prioriterar annorlunda”

Hur ser då oppositionen på överenskommelsen? Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt:

– Vi tycker att förslaget om sänkt inkomstskatt är intressant men kommer inte ställa oss bakom det i riksdagen. Vi menar att det bästa sättet att stärka köpkraften hos hushållen i glesbygden är att sänka bensinskatten i stället.

”Försiktigt positiva” är omdömet från Vänsterpartiet om skattesänkningen. Men då först som ett andra steg

– Prio ett hade varit att staten i stället skjuter till resurser till de här områdena för att förhindra alla de besparingar som sker. Det här är kommuner som tvingas ha hög skatt på grund av utflyttning och åldrande befolkning, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer