Nya chefen efter IT-läckan: Ingen ”stor anledning” till oro

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens nya generaldirektör menar att det inte finns någon ”stor anledning” för svenska medborgare att känna oro för IT-skandalen. Samtidigt har all inblandad personal fortfarande inte säkerhetsklassats.

– Det ska senast vara klart i december. Jag hoppas självklart att det går mycket fortare än så, säger Jonas Bjelfvenstam till SVT.

Enligt Jonas Bjelfvenstam är det säkerhetsprövningarna som tar tid, men han menar att man ändå kunnat vidta så omfattande åtgärder att verksamheten i dag följer svensk lag.

Men det är inte klart i dag?

IT-skandalen

– Nej det är inte klart i dag.

LÄS MER: Alla svenska körkortsfoton läckte till Tjeckien

Mår inte bra

Den nya generaldirektören säger att skandalen påverkat Transportstyrelsen starkt, och att många medarbetare är oroliga.

– Myndigheten mår inte speciellt bra nu.

Han beklagar uppgifterna att medarbetare beordrats att ”hålla käften” när de protesterat mot det inträffade.

LÄS MER: Transportstyrelsens anställda känner sig tystade

– Det är viktigt att det finns en öppenhet i myndigheten.

Jonas Bjelfvenstam säger att vad han vet så har har ingen anställd fått lämna sin tjänst eller byta arbetsuppgifter till följd av det inträffade – förutom förstås hans företrädare Maria Ågren.

Ingen ”stor” anledning till oro

När SVT frågar om människor har anledning att vara oroliga för att uppgifter kan ha spridits undviker Jonas Bjelfvenstam först att svara på frågan.

– Jag tycker att svenska medborgare ska känna sig övertygade om att Transportstyrelsen gör allt som ligger i vår makt för att så snabbt som möjligt återställa de bekymmer som har uppstått.

Har man anledning att känna oro för det som hänt?

– Jag tycker inte man har anledning att känna oro för att någonting sånt här ska behöva hända framöver. Vi kommer inte att göra samma misstag två gånger.

Men har man anledning att känna oro för det som har hänt?

– Jag kan säkert föreställa mig att medborgare kan vara oroliga för det, men jag har svårt att se att det finns nån stor anledning till oro.

Hur stor är anledningen då?

– Ja, vill du ha procenttal så kan jag inte bidra med det.

LÄS MER: Transportstyrelsens säkerhetsskandal – Detta har hänt

Hör intervjun med generaldirektören i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet