Foto: Scanpix

Nya evakueringar på Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Under de två senaste dygnen har omkring 4.700 människor evakuerats från öarna Gomera och Teneriffa. Igår gav myndigheterna order om nya evakueringar. Svenska turister hos de tre största charterbolagen uppges inte ha drabbats av bränderna.

Efter att brandmän lyckats få bukt med de skogsbränder som bröt ut på Kanarieöarna förra veckan – de värsta på ett årtionde – står nu tusentals hektar mark åter i lågor.

På lördagen gav myndigheterna order om nya evakueringar.

Byarna La Hayas, Arure och Guada på Gomeras västra delar har evakuerats. Svenska turister hos de tre största charterbolagen drabbas inte av bränderna.

Fritidsresor har inga resenärer varken på Gomera eller på Teneriffa, enligt företagets pressjour.

Både Ving och Apollo har resenärer på Teneriffa, men inte i närheten av bränderna.

-Det brinner på nordvästra delen av ön och där har vi inga gäster, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, till TT.

Minst en tiondel av en del av naturreservatet Garajonay, som står med på Unescos världsarvslista, har redan brunnit ned. Öns miljömyndighet sade i förra veckan att det kan ta 30-40 år för parken att återhämta sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.