Nya restriktioner: Endast bordsservering tillåts på restauranger och barer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: Restauranger, barer och kaféer ska i princip endast få servera mat och dryck vid sittande bord.

– Läget är allvarligt och åtgärden behövs, säger socialminister Lena Hallengren (S).

De nya åtgärderna, som presenterades under en pressträff på tisdagen, innebär att restauranger, kaféer, barer och nattklubbar inte längre får servera mat och dryck vid bardisken. 

– Det är uppenbart så att när människor trängs vid bardisken är det fler och fler som på ett oreglerat sätt ställer sig bredvid varandra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

Coronapandemin

Förbudet väntas träda i kraft redan i morgon, och smittskyddsläkare kan, i samråd med kommunerna, tvinga de verksamheter som inte följer reglerna att stänga. 

Förbudet gäller även för uteserveringar, och krögare och kaféägare uppmanas också att glesa ut mellan borden.

”Avhämtning går bra och bufféer kan funka”

Alla verksamheter som påverkas av de nya föreskrifterna ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer restauranger dock fortsatt att kunna erbjuda avhämtning, trots de nya restriktionerna.

– Bordservering eller avhämtning går bra, det är trängsel som ska undvikas, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Även bufféer kan få fortsätta att serveras, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Restaurangerna måste helt enkelt se till att besökarna kan hålla rimliga avstånd mellan varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet