Bostadsminister Per Bolund (MP) till vänster, och Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green till höger. Arkivbilder. Foto: TT

Nya förslaget: Slopa bygglovet för altanbygget

Publicerad

Lagom till sommaren kan villaägare slippa ansöka om bygglov för att bygga altan. Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att vissa typer av altaner från den 1 juli ska undantas från bygglovskravet.

Förslaget gäller altaner som uppförs vid en- eller tvåbostadshus, som byggs uppemot 3,6 meter från bostaden och inte är högre än 1,8 meter.   

Den får heller inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte berörd granne ger sitt godkännande.

– Det innebär mindre krångel för vanliga människor som vill skapa en trevlig uteplats och gör det enklare att förenkla sin dröm, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

En sådan altan kommer inte att behöva följa den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli senare i sommar.

Underlättar kommunernas jobb

Bolund menar att förslaget inte bara gynnar privatpersoner utan även kommunerna som kommer att kunna prioritera annat.

Det innebär också att man kommer att kunna avlasta kommunerna som i dag får använda sina resurser till den här typen av prövningar, säger han.

Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green anser dock att regeringen borde fokusera på viktigare punkter än eventuella altanbyggen.

– Utifrån ett bostadspolitiskt perspektiv är vi upptagna med att diskutera effekterna av bostadskrisen för landets ungdomar. Då kommer ett förslag om att vi ska bygglovsbefria altaner och det har vi naturligtvis ingenting emot, men det säger en hel del om prioriteringar, säger Mats Green till SVT Nyheter.

Kritisk till förslaget

Mats Green menar att han inte har något emot förslaget som sådant, men att det finns andra punkter som bör prioriteras först.

– Jag är för alla former av förenklingar. Problemet är bara att Miljöpartiet varit emot alla former av förenklingar hittills. Ska du genomföra förenklingar ska det vara sådana som verkligen spelar roll på allvar, säger Green.

Samtidigt riktar han skarp kritik mot bostadsminister Per Bolund.

– Bostadsministern borde ägna sig åt bostadspolitik för en gångs skull, säger Mats Green.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.