Sophie blev lurad på sin deposition. Foto: /SVT / TT

Vanligt att bli lurad när man letar lägenhet – Sophie fick sex-sms

Uppdaterad
Publicerad

Som ung i dag är det många gånger svårt att hitta en lägenhet. Att bli bedragen på både bostad och pengar är inte alldeles ovanligt berättar polisen för SVT. För 20-åriga Sophie gick det ännu längre när hon fick sexuella inviter av hyresvärden.

– Han sa att jag var så het, säger Sophie.

20-åriga Sophie, som egentligen heter något annat, skulle flytta till en ny stad för att börja plugga där. Efter att ha lagt ut en bostadsannons med en bild på sig själv blev hon erbjuden ett rum i en lägenhet hos en 30-årig manlig student.

– Han var en helt vanlig kille som jag fick ett gott intryck av, berättar Sophie.

De kom överens om att Sophie skulle betala totalt 7 000 kronor till hyresvärden, för den första hyran och en deposition, vilket hon gjorde innan hon skrev på kontraktet. Enligt kontraktet skulle hon få tillbaka depositionen när hon flyttade ut.

Sexuella inviter

När Sophie skulle skriva på kändes allt bra med både lägenheten och hyresvärden, men det visade sig att det inte alls var så.

Dagarna efter att hon hade skrivit på kontraktet började mannen skicka sexuella inviter till Sophie.

– Han nämnde bland annat att hans tjej, som han sa att han hade, skulle hata mig för att jag var så snygg. Han skrev ofta “hej snygging” på fyllan. Han frågade flera gånger om jag har pojkvän, och när jag svarade nej så sa han att det var konstigt för han tyckte jag var så het, säger Sophie.

”Se pengarna som förlorade”

Sophie tyckte att mannens beteende kändes obehagligt och valde att inte flytta in i lägenheten. Hon begärde att få depositionen tillbaka men det fick hon inte.

Lotta Maurtizson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter, är inte förvånad över Sophies historia.

– För att kunna boka lägenheten ska man ofta ge en deposition, vilket det är många som gör, säger Lotta Mauritzson.

Hon säger att bli lurad på pengar är det absolut vanligaste sättet att bli bedragen på när man letar lägenhet.

– Om man blir bedragen kan man egentligen inte göra så mycket. Upptäcker man det tidigt så kan man göra en polisanmälan och då kan vi spåra pengarna. Annars kan det vara väldigt svårt, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen försäkring som täcker det här. Tyvärr så får man se pengarna som förlorade. Får man tillbaka något är det en bonus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.