Genomsnittstiden för bostadskön i Stockholm är drygt tio år, men det finns andra sätt som kan vara snabbare för att få en hyresrätt. Foto: Tomas Oneborg/TT

Så kan du få en lägenhet snabbare – 7 oväntade sätt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året förmedlades 13 455 bostäder genom Bostadsförmedlingen i Stockholm, vilket var fler bostäder än någonsin tidigare. Runt 67 procent av dem var till personer i åldern 20 till 40. Trots det är det inte alltid enkelt att som ung hitta en hyreslägenhet, men det finns andra sätt att hitta en bostad än att stå i stadens allmänna bostadskö.

Som ung i dag kan det vara extra svårt att hitta en bostad, på grund av olika omständigheter och förutsättningar. Under 2018 var den genomsnittliga kötiden i Stockholms bostadskö drygt tio år. Närmare 360 000 personer i åldern 20 till 40 står i bostadskö, enligt Jan Enander som är marknadsanalytiker på Bostadsförmedlingen i Stockholm. 

Kötiden för studentbostäder i Stockholm är fem och ett halvt år. Under den tiden hinner många bli klara med sina studier. Det finns däremot andra sätt att få en hyresbostad där man kan undvika att köa under flera års tid.

I flera städer runt om i landet finns det olika bostadsstiftelser som är inriktade på olika samhällsgrupper. Om du är studerande i en större studentstad finns det även möjlighet att få en bostad genom till exempel studentnationerna eller Svenska kyrkan.

Här är 7 oväntade ställen att höra av dig till för att hitta lägenhet:

1. Robert Dicksons stiftelse i Göteborg 

En av Sveriges äldsta bostadsstiftelser för arbetsamma och skötsamma personer i Göteborgsområdet. 

2. Olof och Caroline Wijks stiftelse i Göteborg 

En stiftelse som hyr ut bostäder till personer med funktionshinder eller sjukdom, enligt stiftelsens stadgar.

3. Stiftelsen Alma Detthows stiftelse i Stockholm 

En stiftelse som hyr ut bostäder till bildade, självförsörjande, lågt avlönade kvinnor, enligt stiftelsens stadgar.

4. Stiftelsen Fredric Eens minne i Stockholm 

En stiftelse som har bostäder för ensamstående kvinnor med mindre tillgångar, huvudsakligen till arbetande mödrar som är i behov av skydd för sig själva och sina barn, enligt stiftelsens stadgar.

5. Sankta Katarina studentboende i Örebro 

Hyr ut lägenheter till studerande på högskola eller universitet, där personer som har engagerat sig inom Svenska kyrkan har förtur till hyreslägenheterna.

6. Studentnationer i Lund och Uppsala 

Bland annat i de mångåriga studentstäderna Lund och Uppsala finns det möjlighet att få en bostad genom de olika studentnationerna. Nationerna har olika regler vilka påverkar hur lång väntetiden blir. 

7. Stiftelsen Ansgarsgården inom Svenska kyrkan i Uppsala 

Ett kyrkligt studentboende för i första hand studerande vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet och som är engagerade inom Svenska kyrkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.