Ytterligare 12 000 europeiska 18-åringar får nu chansen att åka tåg på EU:s bekostnad. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Nya gratisresor för 18-åringar i EU

Publicerad
15 000 europeiska 18-åringar gjorde det i sommar. Nu får ytterligare 12 000 chansen – att resa fritt på EU:s bekostnad.

Startskott för andra omgången av projektet Discover EU inleddes på torsdagen då alla EU-medborgare födda år 2000 välkomnades att skicka in sina ansökningar.

Reglerna är precis som under den första rundan i somras.

Fram till den 11 december har 18-åringarna på sig att via en särskild webbsida svara på fem frågor och berätta hur de vill ut och resa. Resan ska helst göras med tåg, får pågå i max en månad, gå till minst ett EU-land och göras mellan den 15 april och den 31 oktober 2019.

Platserna fördelas enligt folkmängd

Vissa av deltagarna utses dessutom till ambassadörer för projektet och behöver vara redo att efteråt berätta offentligt om sitt resande.

”Det är härligt att se att unga människor har tagit till sig den här nya chansen att upptäcka europeisk kultur och traditioner, känna den europeiska mångfalden och skaffa sig vänner som man inte skulle ha fått annars”, säger ungerske Tibor Navracsics, EU:s kultur- och ungdomskommissionär, i ett uttalande.

Totalt kan EU bidra med upp till drygt 2 600 kronor per person. De 12 000 platserna fördelas till EU-länderna enligt folkmängd, med 240 platser i den svenska kvoten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer