Foto: TT Arkiv

Nya grepp mot snatterier i butik

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och handeln tar nya grepp för att minska snatterier och stölder ur butik. Istället för att gripa snattarna utanför butiken så ska väktare och personal störa dem som stjäl innan brottet sker.

46.000 timmar eller 28 helårs-tjänster. Så mycket arbetstid lägger polisen ned i yttre tjänst bara i region Stockholm på snatterier och stölder ur butik under ett år. Resurser som många gånger skulle behövas för att lösa andra brott.

I ett gemensamt försök försöker nu polisen och handeln att jobba mer förebyggande mot snatterier.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är positiv till försöket.

– Butikerna tar på sig att vara synliga och jobba mer brottsförebyggande och minska stöldbrotten och polisen fokuserar på de som begår de allra flesta brotten säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Milljardbelopp

För att en snattare ska kunna dömas för stöld eller snatteri måste personen ta med varan ut ur butiken. Därför har många affärer civila spanare som griper personen utanför entrén. Den nya idén går ut på att att ha uniformerade väktare inne i butiken och att personalen genast går fram till en misstänkt snattare och avbryter stöldförsöket.

Linda Gunnarsson, butikschef på en livsmedelsaffär i Stockholm, säger att det blivit mycket färre konfrontationer efter att de börjat jobba på det här sättet.

– När de ska gripas utanför butiken blir det mycket ofta konfrontationer. Nu går vi i personalen fram till dem som vi misstänker ska snatta och ger dem en kundkorg eller frågar om de behöver hjälp. De vill inte ha den uppmärksamheten och väljer då att gå från butiken säger Linda Gunnarsson till SVT Nyheter.

Varor för 4,5 miljarder kronor stjäls och snattas ur butiker varje år. Frustrationen har varit stor från handeln som anser att polisen och rättssystemet gör för lite mot stölder ur butik. Polisen känner sig frustrerad över att ta upp anmälan som oftast inte leder till något annat straff än böter.

Polisidé

Idén till försöket föddes av utryckningspoliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg som insåg hur mycket tid som lades på snatterierna

– Det kan ta en och en halv till två timmar innan vi från polisen är på plats i butiken. Då måste personal eller väktare vara på lagret med den misstänkte snattaren. Fördelen med det här är att personalen blir tryggare och mindre varor stjäls eftersom personal och väktare finns ute i butiken istället för på lagret, säger Fredrik Kaati till SVT Nyheter.

Försöksverksamheten har pågått i ett år på Södermalm i Stockholm. I en livsmedelsbutik har snatterierna minskat med en miljon kronor på ett år.

Både polisen och Svensk Handel hoppas nu att flera områden och städer i Sverige använder sig av samma koncept.

– Vi vill naturligtvis att den här typen av projekt ska spridas över landet och att det ska få effekt på fler ställen. Det är inte bara Stockholm som har problem med snatterier och stölder säger säkerhetschef Per Geijer till SVT Nyheter 

Fakta

  • Försöket har pågått under ett år på flera ställen på Södermalm i Stockholm, bland annat i Hornstulls-gallerian.
  • Enligt polisen användes förra året (2015) 329.016 polistimmar i hela landet i yttre tjänst för att jobba med ”tillgrepp i butik”. Det motsvarar 201 heltidstjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.