Nya Karolinska ”gigantisk blåsning”

Uppdaterad
Publicerad

Landets största sjukhusbygge har lett till politiskt storgräl. Skattebetalarna går på en gigantisk blåsning och får upp mot nio miljarder kronor i extra skatt, hävdar gruppledare Ilija Batljan (S) i Stockholms läns landsting.

Tisdagens tilldelningsbeslut i landstingsfullmäktige innebär att Skanska och den brittiska investeringsfonden Innisfree i konsortium får ansvar för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna (NKS) fram till 2040.

Enligt Skanska är detta det första OPS-avtalet i Sverige inom hälso- och sjukvård. OPS står för offentlig-privat samverkan.

Själva bygget kommer att kosta 14,5 miljarder kronor och stå klart 2015.

Mycket hemligt

Landstingets borgerliga majoritet talade på tisdagen om ett långsiktigt avtal som minimerar förseningar och fördyringar för skattebetalarna.

Oppositionen S-MP-V gick däremot i taket och krävde stopp i upphandlingen.

Att Skanska varit ensam anbudsgivare provocerar också oppositionen. Konkurrenter som NCC och Peab gav sig aldrig in i budgivningen, i NCC:s fall på grund av den politiska osäkerheten kring projektet.

Högre räntor

-Landstinget kommer med det här avtalet att betala skyhöga marginalräntor, många gånger högre än vad landstinget vanligtvis betalar, säger Ilija Batljan.

Bara den skillnaden skulle motsvara 3,2 miljarder. Sedan tillkommer 2,7 miljarder för sekretessbelagd avkastning – ”mycket högre än nio procent” – på projektbolagets insatta kapital, enligt Ilija Batljan som räknar med att landstingsinvånarna drabbas av 5-9 miljarder i extra skatt på grund av dålig upphandling och finansiering.

52 miljarder

-Hans uträkningar är svåra att förstå. Han har blanda ihop projektbolagets kostnader med landstingets kostnader, bemöter finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Hon ger honom rätt i att räntorna är högre jämfört med en traditionell samverkansentreprenad, där slutnotan är osäker:

-Skillnaden mot en OPS-samverkan är att projektbolaget ordnar finansieringen och tar riskerna.

I det här upplägget får landstinget betala ett vederlag mellan 2018 och 2040 på cirka två miljarder årligen, totalt runt 52 miljarder kronor i ”hyra” till projektbolaget.

-Det är ett tak och kan inte bli dyrare för skattebetalarna, lovar Catharina Elmsäter-Svärd.

Nya Karolinska Solna (NKS)

• Byggkostnad 14,5 miljarder kronor.

• Byggtid 2010-2015.

• 600 platser i slutenvård, 100 i dagvård och 100 på patienthotellet.

• 6.000 medarbetare samt 1.000 forskare och studenter.

• Byggs av Skanska i konsortium med brittiska investeringsfonden Innisfree.

• Coor Service Management blir samarbetspartner för servicetjänster.

• Byggnaden, utformad av Tengbom Arkitekter, kommer att ägas av Stockholms läns landsting.

• Byggs vid Norra stationsområdet på gränsen mellan Solna och Stockholm.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.