Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är de viktigaste förändringarna i las – hör fack och arbetsgivare. Foto: Foto: Anders Wiklund/TT.

Nya las-regler från 1 oktober – så påverkas du

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober börjar den nya lagen om anställningsskydd gälla. Den bygger i sin tur på las-överenskommelsen mellan fack och arbetsgivare från 2020. Tillsammans berör detta miljontals anställda – och deras arbetsgivare.

Bland annat får arbetsgivarna nu göra tre undantag från sist in/först ut-principen vid varsel. Det blir en enklare process för arbetsgivarna att säga upp av personliga skäl.

– Arbetsgivaren får lite större inflytande kring vilka som ska bli av med jobbet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Den som blir av med jobbet har å andra sidan rätt till mer stöd och omställning. Det har också de som har jobbet kvar.

– Du har väsentligt bättre redskap du kan få hjälp med, säger Martin Wästfelt.

En annan ändring är att visstidsanställningar snabbare ska övergå i fast jobb, det ska räcka att ha arbetat 12 månader på samma jobb under en femårsperiod.

Totalt är det många förändringar. SVT har frågat Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, och Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, vad dessa kan innebära.

Se deras svar i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.